Savkötő okozta tünetek, lehetségesek-e?

Kérdés:  Régóta szedem már (rövidebb, hosszabb kihagyásokkal) a Nolpaza savlekötő gyógyszert, de csak nem olyan régóta vannak olyan tüneteim tőle, mint a szédülés, gyengeség, szaporább szívverés, mintha kimerültebb lennék, és ezen tünetek hatására már szorongok is.
Este evés előtt 1 órával, kb. úgy 4-5 óra között beveszem a gyógyszert, és reggel már ébredéskor (nagyon szédülök, belső remegést érzek), illetve délelőtt jelentkeznek ezek a tünetek.
Azért gondolom, hogy a gyógyszerrel lehet összefüggésben, mert, ahogy megfigyeltem, általában mindig olyankor jelentkeznek másnap ezek a tünetek, mikor bevettem. Ilyen tüneteket tapasztalok még általában a magnézium tartalmú (vény nélkül kapható, pl. Magne B6) gyógyszerektől, táplálék kiegészítőktől is. A magnéziumtól még ráadásul nagyon aluszékony is leszek, elég mélyen alszom tőle, alig tudok felébredni, olyan mintha egy adag altatót vettem volna be. Ami nem rossz, hiszen jót alszom tőle, csak egy kissé félelmetes, hogy ennyire mély alvásból, nehezen ébredek. Pedig csak 1 szemet vettem be naponta, ami 48 mg.
Ez azért is érdekes, mert tavaly áprilisban a véreredményem kimutatta, hogy van egy kis magnéziumhiányom, illetve a tünetek is arra utalnak, mégis inkább úgy érzem, felerősíti azokat, ha szedem.
Mi lehet a gond, mitől alakulhatott ez ki? Most már nem merem szedni sem a savcsökkentőt, sem semmilyen magnézium tartalmú készítményt.
Előre is köszönöm válaszát!

savtúltermelés, gyomorsav | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(júliusi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Az említett gyógyszer nem savkötő, hanem savtermelést gátló szer. Számos mellékhatása lehet, ezért ezt és a többi említett gyógyszert, is legjobban tenné, ha abbahagyná, és akkor panaszai is megszűnnének. A savasság ellen pedig használjon Salvus gyógyvizet.

Kapcsolódó cikkek a Gyomorfekély, nyombélfekély rovatban olvashatók.

2014-09-04 07:07:43
| savtúltermelés, gyomorsav
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop