Tejcsatorna gyulladás?

Kérdés:  35 éves kismama vagyok. A fiam 4 hónapos koráig a kezdeti mellérzékenységen kívül problémamentes volt a szoptatás. A negyedik hónap közepén az egyik esti szoptatás alkalmával nagyon érzékeny volt a bal mellbimbóm és a mellem is úgy feszült mintha 4-5 órája nem szopizott volna belőle.
A kellemetlenség ellenére szoptattam remélve, hogy kiürül a mellem és megkönnyebbülök, de a 20 perces szopizás nem hozott változást. Megpróbáltam fejni, de az sem segített.
Másnap gyulladáscsökkentőt szedtem és forró fürdőt vettem. Ezután könnyebben ment a szoptatás, de észrevettem az egyik tejcsatornanyíláson valami fehérséget, mintha fehéres lerakodás lett volna, de nem tudtam letörölni, a nyílás széle fehéres, mintha felázott volna. Arra gondoltam, hogy elkezdek egy antibiotikus kezelést, nehogy tejcsatorna-gyulladásom legyen, de nem múlt el.
Használtam Bepantent, Garmastant, azután lanolint, de egyiknek sem volt hatása. Gondoltam gombás fertőzésre is, bár hüvelyi panaszom nem volt és a fiam szájában sem volt fehéres lerakodás. Mégis végigcsináltam egy Canesten-Diflucan kezelést kevés sikerrel. A tejcsatornanyílás, ha behámosodik továbbra is van egy szúró érzés, és ha nem törlöm ki a közepét, akkor előáll a teljes mellfeszülés nem csak egy tejcsatornánál és fájdalmas mellbimbó, mint az első alkalommal.
Mindig csak gyulladáscsökkentővel oldódik meg. Ez 2 hónapja tart, most már egészen tanácstalan vagyok, hogy mi lehet. Látta bőrgyógyász, de nem tudott tanácsot adni.
Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(áprilisi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Jómagam is gombásodásra tippelnék. Talán a csecsemő száját kellene Borax glicerinnel kezelni, mert a gomba onnan kerül állandóan vissza.-Ha ez se használ, kellene egy mell ultrahangot végeztetni.

Kapcsolódó cikkek a Szoptatás rovatban olvashatók.

2020-05-25 16:41:40
| szoptatás, emlőgyulladás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop