Hirdetés

A hideg idő nem csak kellemetlen

A legtöbb időjárással összefüggő halálozás a mérsékelten meleg és különösen az átlagosnál hidegebb napokon következik be. A hideg idő hússzor annyi halálesetet okoz, mint a meleg - állapította meg 74 millió haláleset adatainak elemzésével egy új brit tanulmány.

időjárás, halálozás |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének Antonio Gasparrini vezette kutatócsoportja 13 országban, 1985 és 2012 között történt haláleseteket elemezte.

Kiderült, hogy hétszer nagyobb a halálozás kockázata a mérsékelten meleg vagy hideg időjárás esetében, mint a szélsőséges meleghullámok és fagyos hideg idején, és mintegy hússzor annyi halál írható a hideg, mint a meleg idő számlájára.

A tanulmány az eddigi legnagyobb léptékű munka, mely az egészség és a hőmérséklet összefüggéseit vizsgálta. Európát Spanyolország, Svédország és Nagy-Britannia képviselte, a kutatást a Lancet brit orvosi hetilap ismertette.

A túlzott meleg mindenekelőtt a szívnek és a vérkeringésnek árt, a túl hideg idő a légzőszervekben okoz problémát, és az immunrendszer is gyengébb ilyenkor.

Az adatok alapján a hideg az összes haláleset 7,29 százalékát okozta, a meleg 0,42 százalékát, ám a szélsőséges hőmérséklet - akár a fagyos hideg, akár a hőség - csak viszonylag kevés halálesetet okozott - magyarázta közleményében Gasparrini.

Madridban például a legtöbb halál 8 Celsius-fokos hőmérsékletnél történt, a görbe második legmagasabb pontja 25 Celsius-foknál volt. A szélsőséges hideg esetében nulla foknál, az extrém melegnél 30 foknál emelkedett a grafikon görbéje. Spanyolországban az egészség szempontjából ideális hőmérséklet a számítások szerint 22 fok.

időjárás, halálozás

2015-05-22 01:01:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop