Hirdetés

Tévhitek az artrózisról

Az ízületi kopással járó gyulladás igen gyakori betegség. Nem meglepő, hogy az orvosok és a kutatók egyre újabb gyógyító módszereket keresnek.

ízületi kopás, artrózis, artritisz, gyulladás |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.


Sajnos azonban számos tévhit is él az artrózissal kapcsolatban, ami az eredményes kezelést megnehezítheti. Az alábbiakban megpróbálunk eloszlatni ezekből néhányat.

Tévhit: Csak egyféle ízületi gyulladás létezik

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy minden ízületi panaszt az ízületi kopás okoz, de ez nem igaz. Többek közt van köszvény, létezik az autoimmun RA, azaz reumatoid artritisz, és okozhatja a gyulladást vírus vagy baktérium fertőzés is.

Fontos, hogy ne vegyünk gondolkodás nélkül glukózamin-készítményeket, mert előbb meg kell állapítani, mi a baj valójában.

Tévhit: nem tehetek semmit

A kopásos ízületi gyulladás igen kellemetlen betegség, teljesen megváltoztatja a beteg életét, különösen, ha az alsó végtagon, vagy a kétkezi munkában akadályoz. Ne adjuk azonban fel.

Ha kiderítették, milyen típusú a betegség, először is ajánlatos lefogyni, így csökken az ízületek terhelése. A mozgás (lehet, sőt kell mozogni!), az egészséges étkezés és a szükséges gyógyszerek a legtöbb betegnek segítenek.

Tévhit: Az étkezésnek semmi köze ehhez a betegséghez

Nem igaz, hogy egyes ételek gyógyítanak, de az igen, hogy az egészséges étrend igen fontos az artrózis kezelésében.

A legjobb a mediterrán étrend: az olívaolaj, a sovány húsok és a halak, valamint a sok zöldség és általában az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek. Az étrend azért is különösen fontos, mert az artrózisos betegeknél gyakoribb a 2. típusú diabétesz.

Tévhit: Gyulladásgátló fűszerekkel meggyógyítható az ízületi gyulladás

Bár a gyömbér, a curry és más fűszerek tartalmaznak gyulladáscsökkentő anyagokat, és fogyasztásuk nem árt, semmilyen vizsgálat nem támasztja alá, hogy a krónikus gyulladást gyógyítanák.

Ne gondoljuk, hogy egy currys csirkétől meggyógyul az ízületi gyulladás, ha eredményt akarunk elérni, vegyünk be inkább ibuprofent.

Tévhit: A glukózamin visszaépíti az ízületi porcot

A glukózamin az ízületekben és porcokban jelen levő természetes vegyület, de bár széles körben elérhető, és alkalmazzák is táplálék-kiegészítő formájában, nem csodaszer.

Ha nem fecskendezik be közvetlenül az ízületbe, nem is jut el oda, és főleg nem állítja helyre az ízületi porcot. Igaz, hogy egyeseknél a fájdalmat csökkenti.

Tévhit: Az ízületek ropogtatása tönkreteszi az ízületeket

Végre egy jó hír, nincs a fenti állításra bizonyíték, mégis, egyes szakemberek óvnak tőle, és bár nem árt, rossz hallgatni.

ízületi kopás, artrózis, artritisz, gyulladás

2022-07-08 12:38:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop