Hirdetés

A kéz csonkolódásáról

(Lábujjak esetén csupán az öregujj visszavarrását szükséges megkísérelni, mert ennek az ujjnak van nagy szerepe a járásban, a többi ujjnál nem végzünk replantációt.)

replantáció, kézcsonkolódás, visszavarrás, amputáció, kézsebészet, kézsérülés |

Gyógy-ír   Kisalföld

A replantáció lehetőségei
  • Ha nagy amputátumról (végtagról) van szó, akkor - ha egyébként a feltételek adottak, a beteg kibírná a műtéti megterhelést -mindenképpen meg kell kísérelni a visszavarrást.
  • Ha kis amputátumról (pl. ujjról, vagy ujjakról) van szó, befolyásolja a döntést az, hogy egy vagy több ujj sérült.
  • Egy ujj esetén figyelembe kell venni azt, hogy melyik ujjról van szó, mi a beteg foglalkozása (szellemi dolgozó, fizikai dolgozó),mi a beteg igénye. Hüvelykujj esetén mindenképpen meg kell kísérelni a műtétet. Izolált kisujj amputációja esetén azonban, ha az nem a domináns kézen van, nem javasoljuk a replantációt.
  • Több ujj esetén legalább egy, vagy ha a lehetőség és a sérülés milyensége megengedi, két vagy három ujj visszavarrása szükséges. Végül is a várható funkció döntően befolyásolja a műtéti javallat felállítását.

Azt is tudni kell, hogy egy replantációs műtét nagyon megviseli a szervezetet, a beteg számára súlyos megterhelés, tehát nem mindegy, hogy mikor végzünk ilyen műtétet. Lehet, hogy a beteg jobban jár a csonkolás befejezésével és a műtét után néhány héttel már munkaképes, míg a replantáció után a munkába állítás több hónapot is igénybevehet.

Miből áll az utókezelés?

A replantáció után komplex, hosszantartó utókezelés szükséges. A bőrseb gyógyulása után még meg kell várni, hogy a sérült inak, csontok is meggyógyuljanak, majd ezt követően a mozgás helyreállítására meg kell kezdeni az irányított gyógytornát.

Az idegek, mint a szervezet legfejlettebb és legbonyolultabb szövete, fognak a legkésőbben gyógyulni, illetve részben helyreállni. Ugyanis idegsérülés után sajnos soha nincs tökéletes gyógyulás, csak viszonylagosan jó érzés visszatérés. A sérültnek újra meg kell tanulni érezni, újra meg kell tanulni "látni" a kezével.

Milyen eredményre lehet számítani replantáció után?

Tökéletes eredményre soha. Tudni kell, hogy egy visszavarrt végtagrész soha nem lesz olyan, mint a sérülés előtt volt. Végtagreplantáció után kb. 20-30 százalékos funkció várható, ujjak esetén kb. 50 százalékos. Természetesen ez függ a sérült korától, szervezete gyógyulási kézségétől, az amputáció jellegétől és magasságától. Mégis azt kell mondani: ha alacsony is a funkció visszatérési aránya, még mindig jobb ez, mint a végtag vagy végtagrész hiánya.

Megelőzhetők-e az ilyen súlyos balesetek ?

Erre az orvos speciális tanácsokkal nem szolgálhat. Mégis az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján van néhány dolog, amire érdemes felhívni a figyelmet:

A veszélyes gépeket gyártó (körfűrészek, szalagfűrészek, vágókorongok, lemez- és papírvágók, szállító szalagok, s minden olyangépezet, melyben szabadon forgó részek, tengelyek vannak) cégeket kötelezni kellene, hogy a gyártmány ismertetőben hívják fel a figyelmet a veszélyekre. Olyan biztonságos védelmet kellene kialakítani ezeknél a gépeknél, melyek működésképtelenné tennék a berendezést, ha a védőberendezéseket eltávolítják róluk.

A munkahelyeken az emberek szükséges rossznak tartják a balesetvédelmi oktatást, s ezen álláspont helytelenségéről csak akkor győződnek meg, ha már megtörtént a baj. Igenis mindenkinek, aki veszélyes gépen dolgozik, tudomásul kell venni az oktatásszükségességét. Be kell látni, hogy saját maga egészségét és családja megélhetését veszélyezteti az, aki a védő rendszabályokat nem tartja be.

Nem csak a munkahelyi, de az otthoni munkánál is be kell tartani minden munkavédelmi szabályt. Aki veszélyes gépen dolgozik, ismerje meg azt, legyen birtokában a kezelési és használati előírásoknak, tudja azt, hogy mire kell vigyázni.

Sajnos hajlamosak az emberek arra, ha otthon, hétvégeken nekilátnak bütykölni, fúrni-faragni, a ház körüli hibákat kijavítani, hogy a munkakedv fokozására megisznak egy vagy több pohár italt. Véssék jól eszükbe: veszélyes géppel dolgozó ember ugyanúgy nem fogyaszthat szeszesitalt, mint az autóvezető. És ugyanazon ok miatt. Az alkohol ugyanis csökkenti a veszélyérzetet, bátrabbak lesznek, ugyanakkor megnöveli a reflexidőt, s még a legrutinosabb ember is később tudja elkapni ilyenkor a kezét a veszélyes helyzetből - s már kész is a baj. Statisztikai adatok mutatják, hogy a durva kézsérülések 70-80 százalékában alkoholos állapotban történt a baleset.

Nagyon elcsépelt szlogen, de igen nagy az igazság tartama:

Könnyebb megelőzni a bajt, mint egy sérülést, egy levágott testrészt meggyógyítani!! A dolgozó ember nem csak magáért felel, de felelőséggel tartozik családjának, gyermekeinek is!

replantáció, kézcsonkolódás, visszavarrás, amputáció, kézsebészet, kézsérülés

2002-07-18 13:09:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop