Hirdetés

A derékfájás kevésbé ismert okai

A hát- és derékfájás igen gyakori panasz, mely emberek milliónak keseríti meg mindennapjait. A csontok, izmok és ízületek azonban csak egy részét képezik a problémának. A kezelés akkor hatékony ha minden tényezőre kiterjed.

derékfájás, hátfájás |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
A figyelmet általában arra fordítjuk, hogy a szerkezeti problémákat diagnosztizáljuk és kezeljük. A legtöbb más betegségtől eltérően azonban a kezelést az határozza meg, kit keres fel a beteg.

Az általános orvos gyógyszert ír fel, vagy szakorvoshoz irányít. A gyógytornász gyógytornát ajánl, a csontkovács kézzel gyógyít vagy helyrerak. A masszőr masszíroz, és így tovább. Mindenki más képzésben részesült, nem ugyanazt a nyelvet beszélik.

A táplálkozás a derékfájás legkevésbé felismert eleme. Gyakran előfordul, hogy egy rossz mozdulatnak tulajdonítjuk a fájdalmat, holott azt akár reflux betegség is okozhatja. A hormonok szerepe is fontos, a nők jól ismerik például a menstruációkor jelentkező derékfájást, és terhesség alatt sem csak a gyermek súlya okozza az anya derékfájását, miután már az első hónapokban is jelentkezhet. A megfelelő étrend itt is segíthet.

A Stanford Egyetem kutatói szerint az érzelmi hozzáállás és a stressz szerepel az első helyen a hátfájás okai közt. Az első kérdés tehát az legyen: mi okozza a stresszt?

A közönséges derékfájás ellen a legjobb az egyszerű séta. A derékfájás általában fokozatosan alakul ki, és a fokozatos testmozgás tudja megszüntetni is.

Tévhit, hogy nem szabad lehajolni, az ún. „rossz mozdulat” általában csak az utolsó csepp a pohárban. Az sem igaz, hogy a derék- vagy hátfájás helye utal a problémára.

Így a lábak helytelen, nem egyenletes terhelése is okozhat derékfájást. Sokan hiszik, hogy a felülős gyakorlatok erősítik a hátizmokat. Ezt a mozgássort tulajdonképpen tilos volna végezni, mert árt a gerincnek.

derékfájás, hátfájás

2022-11-07 14:55:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop