Mit kell tudni a köszvényről

Régóta ismert, Magyarországon nem túl gyakori betegség a köszvény. Számos történelmi személyiség szenvedett ebben a betegségben, köztük Nagy Sándor és Leonardo da Vinci is. Régebben a jómódúak betegségének tartották, ami a bőséges táplálkozással magyarázható.

köszvény, húgysav, fájdalom, köszvény, húgysav, fájdalom | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.
Ma már nem a "gazdagok betegsége"

A köszvény oka a húgysavkristályok lerakódása, főleg az ízületekben, de egyéb belső szervekben is. A kristályok odavonzzák a fehérvérsejteket, ezek bekebelezik a kristályokat és helyi gyulladásos reakció alakul ki. A húgysav a pirunanyagcsere végterméke. A szervezetben nagyrészt a sejtmagokban lévő nukleinsavakból és a táplálékkal bejutó pirunokból keletkezik. A húgysavnak ismert biológiai funkciója nincs.

A köszvényre hajlamosító húgysav-felszaporodást a túlzott mértékű termelődés vagy a vesén keresztüli csökkent kiválasztás okozhat. Az elsődleges köszvény veleszületett, öröklött, összetett anyagcserezavar, mely férfiakban gyakoribb. A szerzett köszvény okai lehetnek gyógyszerek (leggyakrabban vízhajtók), fokozott sejtszéteséssel járó állapotok (pikkelysömör, daganatos betegségek) és ólommérgezés.

A heveny köszvényes roham

A heveny köszvényes roham általában éjszaka, hirtelen, egy ízületben jelentkezik. A kezdet drámai. Az érintett ízület duzzadt, a bőr itt vörös, feszes, fényes, meleg. A spontán fájdalom is nagyfokú, de ezt a legkisebb mozdulat vagy akár csak a takaró érintése is a tűrhetetlenségig fokozhatja. Típusos esetben a nagylábujj ízülete érintett (podagra), a kéz és a láb egyéb ízületein, bokában, térdben, csuklóban, könyökben ritkábban fordul elő. Több ízület együttes gyulladása sem gyakori. A váll- és a csípőízület pedig szinte soha nem betegszik meg. Az előbbiek oka az lehet, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű perifériás ízületekben kedvezőbbek a feltételek a húgysav kicsapódására, kristályképződésére. Kezelés nélkül is néhány nap alatt a gyulladásos tünetek általában lassan megszűnnek, a beteg panaszmentessé válik. Az ízület maradéktalanul gyógyulhat. A későbbiekben azonban a rohamok fokozódó gyakorisággal térhetnek vissza.

Tartós húgysavemelkedés, ismétlődő heveny rohamok után idült köszvény kialakulásához vezethet. Erre több ízület (kéz, láb, boka, térd, csukló, könyök) együttes érintettsége mellett bőr alatti húgysavlerakódás (tophusképződés), vesekárosodás vagy vesekövesség jellemző. Az ízületi porc elfajulása, az ízületek szerkezetének kóros átépülése visszafordíthatatlan elváltozásokat, mozgáskorlátozottságot, fájdalmat okoz. A húgysavcsomók (tophus) rendszerint az érintett ízületek felett alakulnak ki, de előfordulhatnak az inak felett, sőt, a fülkagylón is. Ezekből, áttörve a bőrt, sűrű, pépes massza ürülhet.

Heveny roham esetén a cél a fájdalom és a gyulladás gyors megszüntetése. Erre még ma is a legalkalmasabb az őszi kikerics alkaloidája, a colchicin. Kiterjedten alkalmaznak még különböző reumatológiában használatos gyulladáscsökkentőket. De nagyon fontos ebben a szakaszban az ágynyugalom is.

Cél a rohamok megelőzése

Az ezután következő tünetmentes periódusban a cél a rohamok ismétlődésének megelőzése, a húgysav lerakódásának megakadályozása az ízületekben és az egyéb szövetekben. Ennek egyik módja a húgysavtermelést gátló vagy a vesén keresztüli húgysav-kiválasztódást elősegítő gyógyszerek tartós adása. A nem gyógyszeres megelőzési lehetőségek a következők: fontos a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás kerülése, mert ez rohamot provokálhat. Az elhízott betegeknél a fogyás is húgysavcsökkentő hatású. Kerülni kell a vesén keresztüli húgysavkiválasztást gátló gyógyszerek, pl. vízhajtók, szalicilátok szedését. Mai tudásunk szerint a köszvény kialakulásában kisebb szereppel bír a táplálékkal elfogyasztott húgysav. Ennek ellenére a magas purintartalmú ételek korlátozása ajánlott. Ilyenek például a vese, máj, velő, szardínia, borjúhús, kávé, kakaó stb. Bővebb folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter) ajánlott, ez egyrészt fokozza a húgysavürítést, másrészt megelőzi a vesekövességet.

| köszvény, húgysav, fájdalom
2004-09-25 19:10:59


A köszvény kiváltó okai

A köszvény az ízületi gyulladás különösen fájdalmas formája, gyakran fordul elő a láb- és kézujjakon. A súlyos köszvényes rohamok kivédhetők, ha tudjuk, mi vált...


Húgysavcsökkentés?

Sokan valószínűleg elgondolkodnak, hogy mi lehet az a „húgysav”, hiszen ez a szó napjainkban kevésbé ismert.


A köszvény kezelése napjainkban

A köszvény, (latin neve arthritis urica) a kristály által kiváltott ízületi gyulladások közé tartozik.


A cseresznye csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát

A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.


A köszvény okai, tünetei, kezelése

A köszvény az arthritis (ízületi elfajulás) egyik fajtája, amelyet az ízületekben lerakódó húgysav okoz. A húgysavháztartás felborulása miatt kialakult apró kristá...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^