Hirdetés

A szünidei balesetekről

Javában zajlik a szünidő, és ez meglátszik a baleseti sebészeti ambulanciák forgalmában. A nyári balesetek megszaporodnak, több, néha nagyon súlyos sérülés következik be.

szünidei baleset, törés, sebellátás, hasi sérülés |

InforMed Hírek14   InforMed | Horváth, B.


Az alábbiakban tanácsot szeretnénk adni, hogy bizonyos típusú sérüléseknél mire figyeljenek a szülők a nagyobb baj megelőzése végett.

A gyerekeknek több szabadidejük van, többet mozognak, gyakrabban elesnek, akár gyalog, akár kerékpárral közelednek. A legbanálisabb sérülések a tenyéren, térden, könyöktájékon keletkezett horzsolások.

A szakszerű otthoni sebellátás

Ellátáskor a sérült terület folyóvizes lemosása, majd fertőtlenítőszerrel való kezelése javasolt. Ajánlott a kevésbé irritáló és csípő szerek használata (pl. Betadin, amely célszerű, ha minden háztartásban megtalálható).

Ezt követően a sebre helyezünk vékony rétegben steril gézlapot, de ha megoldható, 24 óra elteltével hagyjuk szabadon a sebet, hogy szellőzzön, így jobban gyógyul.

Természetesen a szennyeződéstől ilyenkor is óvni kell, az 5-6 nap után keletkezett száraz pörköt vékonyan zsíros, puhító krémmel (vazelin, babakrém) bekenhetjük, így nem repedezik be mozgáskor, nem kezd el újra vérezni.

1-2 nap után a pörköt óvatosan langyos, szappanos, esetleges kamillás vízzel leáztathatjuk. A frissen hámosodott, új bőrfelszínt nagyon vékony krémréteggel védjük.

Felületes, levegővel jól érintkező, megtisztított seb esetén tetanusz fertőzéstől nem kell tartani, mivel ez a baktérium csak levegő nélküli közegben szaporodik.

Mélyebb, földdel szennyezett horzsolás, seb, törés gyanúja esetén feltétlenül menjünk szakorvosi rendelésre, ahol megfelelő ellátásban, tetanusz elleni védőoltásban (ha szükséges) részesítik a sérültet, röntgenfelvétel készítésével a törést igazolhatják vagy kizárhatják.

Gyakoribb töréstípusok

Elesés kapcsán leggyakrabban végtagtörések fordulnak elő. Érdekes módon a felső végtag törései viszonylag gyakrabban fordulnak elő. Valószínűleg a márkás sportcipő, ill. felszerelések az alsó végtagot jobban védik.

Leggyakoribb sérülés az alkar zöldgally törése. Ilyenkor tenyérre esést követően a csukló fájdalmas duzzanata esetleg deformitás alakul ki. Az orsócsont csuklóízület feletti részén eltörik, de a vastag, fiatalkori csonthártya a törött csontokat egyben tartja úgy, mintha egy zöld fiatal faágat eltörnének. Általában 3-4 hetes gipszrögzítés elegendő a gyógyuláshoz.

Másik gyakori sérülés a felkarcsont könyökízület feletti törése, ami szintén nyújtott karral történő elesést követően keletkezik. Itt a csonthártya már kevésbé tudja meggátolni a törött csontok elmozdulását, a könyök fájdalmas duzzanata alakul ki, nyomásra a fájdalom nagymértékben fokozódik.

Elsősegélyként a könyökízületet közel derékszögű hajlított helyzetben kössük fel egy sállal a nyakba, a könyökhajlatba helyezzünk hideg vizes borogatást, és a sérültet óvatosan (esetleg mentővel) szállítsuk a baleseti ambulanciára.

Ilyen törés esetében általában műtét szükséges, ami röntgen ellenőrzés alatt végzett helyretételt, majd fedett tűződrótos rögzítést jelent. Néhány napos kórházi bennfekvés ilyenkor szükséges, ami után 5-6 hét gipszrögzítés következik.

Fedett hasi sérülések

A szünidőben gyakran előfordulnak ezek a sérülésfajták, melyek az életet közvetlenül veszélyeztetik, gyors orvosi beavatkozást igényelnek. Gyakran csak a szülő megérzése, ráérzése révén kerül a sérült kisgyerek idejében szakintézetbe.

Leggyakrabban a lép életveszélyes, belső vérzést okozó szakadása következik be, mely a hasat a bal bordaív alatti tájékon ért ütés vagy nyomás során keletkezik. Gyakran a baleset időpontjában nem is okoz fájdalmat. Általában kerékpárral történő eleséskor a kormány nyomja meg a hasat, de volt már olyan friss sérültünk is, akinek a hasát a mászóka korlátja "csak" megnyomta.

Ilyenkor a sérülés után rövid idővel általában már otthon kezdődnek a tünetek, melyek néha csak minimálisak. A bal bordaív alatt feszülés, fájdalom, rossz közérzet, puffadás, hányinger, a bal kulcscsont alá sugárzó fájdalom, aluszékonyság, sápadtság, esetleg verejtékezés jelentkezhet. A sérült általános állapota sokáig egyensúlyban van, majd hirtelen rosszabbodás áll be.

A kiváltó ok a lép szakadásából eredő hasüregbe történő vérzés. Gyors, pontos diagnózis felállítása után (hasi UH, MRI) történő műtéti beavatkozás (a vérző lép eltávolítása, vérzés elállítása) menti meg a beteg életét.

Kisebb erőbehatás okozta szakadásánál időnként nagyobb, feszülő lépet találunk műtét kapcsán, aminek lappangó felső légúti hurut vagy egyéb, amúgy banális fertőzés állhat a hátterében.

Fontos, hogy kis sérülést követően is, a tünetek jelentkezésekor a szülők gondoljanak a lépsérülés lehetőségére és vigyék a gyereket szakintézetbe, ezáltal életveszélyes állapot előzhető meg.

szünidei baleset, törés, sebellátás, hasi sérülés

2018-07-02 00:15:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop