Robotkéz gerincvelősérültek számára

Gerincvelősérültek számára fejlesztettek ki robotkezet, melynek segítségével a betegek hétköznapi teendőiket képesek ellátni, közlik kutatók Science Robotics című folyóiratban.

gerincvelősérültek, gerincvelősérült, robotkéz, tetraplég, végtagbénulás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az eszközt négy-végtag bénult (tetraplég) betegeken, hat résztvevőn tesztelték akik az agyi elektromos aktivitást és a szemmozgást regisztráló sisakot viseltek. A jeleket egy táblagépre küldték, amely irányította a kezükre húzott kesztyűszerű eszközt.

A résztvevők mindössze tíz perc alatt megtanulták a rendszer működését, aztán már képesek voltak egyszerű feladatok elvégzésére, például egy chipset felemelni vagy egy dokumentumot aláírni.

Az orvostudomány már régóta próbálkozik agy által vezérelt roboteszközökkel megkönnyíteni a négy-végtag bénulással (tetraplegia) élők életét. A jelenleg létező rendszerek működéséhez azonban vagy implantátumra van szükség, ami egészségi problémákat okozhat, vagy nedves gélt kennek a páciens fejbőrére, hogy az agyi jeleket eljutassák az elektródákhoz. Ezt a gélt aztán ki kell mosni a hajból, ami nem praktikus a mindennapokban.

A vizsgálat résztvevői - a gerincvelői sérülés helyéből adódóan - tudták mozgatni a vállukat, de ujjaikat már nem. Az új robotkéz használatának feltétele, hogy a páciensek képesek legyenek mozgatni a vállukat és a karjukat. Az eszköz felhelyezéséhez külső segítségre van szükség.

A vizsgálat eredményeinek megerősítéséhez további klinikai teszteket kell végezni. A kutatók szerint az új robotkéz két éven belül forgalomba kerülhet 5-10 ezer Euro (1,6-3,1 millió forint) közötti áron. Az eszközt stroke rehabilitációja során is lehet majd alkalmazni.

| gerincvelősérültek, gerincvelősérült, robotkéz, tetraplég, végtagbénulás
2016-12-10 08:31:41


A csontritkulásról röviden

Az oszteoporózis során a csonttömeg megfogyatkozik, a csontok lyukacsossá válnak és könnyen törnek. A betegség elsősorban a nőket érinti. Egyes felmérések szerint a m...


A köszvény kiváltó okai

A köszvény az ízületi gyulladás különösen fájdalmas formája, gyakran fordul elő a láb- és kézujjakon. A súlyos köszvényes rohamok kivédhetők, ha tudjuk, mi vált...


Degeneratív porckopás: az artrózis

Az artrózis a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, melynek következtében a csontot borító porc elvékonyodik, „kopik”, „elfajul”. Nagyon gyakori be...


Bionikus művégtagot kapott egy macska Bulgáriában

Bionikus művégtagokat kapott egy macska Bulgáriában, a kontinentális Európában elsőként.


Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik a pécsi klinikán

Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjában, öt ország tizenkét oktatójának részvétel...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^