Hirdetés

A vérszegénység és annak leggyakoribb típusai

Vérszegénység az az állapot, amikor a perifériás vérben a keringő vörösvérsejt- és ezzel kapcsolatos hemoglobinszint csökkent. Egyetlen adattal a vérszegénység nem jellemezhető, példaképpen említhető, hogy egészséges terheseken a terhesség harmadik harmadában a vér, pontosabban a plazmatérfogat körülbelül 1 literrel növekszik, emiatt a keringő vörösvérsejtszám és a hemoglobinszint csökken.

vérszegénység, anémia |

InforMed Hírek13   InforMed | Szabó, J.; Pecze, K.


Normál érték

A vérszegénységet akkor könnyű meghatározni, ha ismerjük a normál értékdefinícióját.

A normál értéknek két meghatározása ismert:
1. Az átlagpopuláció 95 %-ának a hemoglobinértéke.
2. Az a hemoglobinérték, melyet nem növelnek táplálkozási és egyéb faktorok.

E definíciót használva a normál hemoglobinérték meglehetősen széles körű. Hiszenférfiakban nagyobb, mint nőkben, idősebb életkorban (70 életév felett) a hemoglobinértékcsökken. Újszülött- és csecsemőkorban is kisebb, a terhesség előrehaladtávala hemoglobinérték csökkenése közismert.

Akkor mondható ki az anémia, ha a hemoglobinkoncentráció kisebb a normálnépesség átlagértékeihez viszonyítva.

Tünetek

A vérszegénység klinikai felismerése rendszerint nem okoz gondot. Hirtelennagyfokú vérvesztés esetén a vérminta vizsgálata során sem észlelhető azonnal avörösvérsejtszám és a hemoglobin csökkenése. A laboratóriumi adatok és a klinikaitünetek együttes értékelése, mérlegelése alapján ítélhető meg a vérszegénység.

A vérszegénység kialakulásához a vörösvérsejt csökkenése, vérvesztés vagy avörösvérsejteknek vérben történő korai elpusztulása, hemolízise vezethet.

A vashiány, B12-vitamin-hiány vagy folsavhiány a vérszegénységnek jól körülhatárolttípusait hozzák létre. Egyéb anyagok hiányában (aminosav, pajzsmirigyhormonstb.) azonban olyan típusú vérszegénységek alakulnak ki, melyek nemközvetlenül a hiányállapotnak a vérképzésre gyakorolt hatása miatt jönnek létre. Itt akialakulás folyamata komplexebb.

Az anémia által okozott klinikai tünetek az alábbi okoktól függenek

1. Milyen gyorsan alakul ki a vérszegénység? Ha lassan alakul ki az anémia, akkora szív-érrendszer részlegesen alkalmazkodni tud a megváltozott körülményhez, skevésbé gyorsan okoz tüneteket.

2. A tünetek súlyossága. Az enyhe vagy mérsékelt fokú vérszegénység nem vagycsak enyhe tüneteket okoz. Ha a vérszegénység nagyon lassan alakul ki, még a súlyosfokú vérszegénység is alig okoz tüneteket.

3. Életkor. Minél idősebbek a betegek, annál rosszabbul tűrik az oxigénhiányosállapotot, melyet a vérszegénység okoz.

Milyen klinikai tünetek jellemzik az anémiát?

A vérszegénységre általános és specifikus tünetek jellemzők.

Az általános tünetek közé tartozik a gyengeség, fáradtság, a nyálkahártyáksápadtsága, halványsága. A bőrszín nem mindig megbízható tünete a vérszegénységnek,a bőrszínt elsősorban a bőr vérkeringése határozza meg. A nem természetesmegvilágítás vagy fokozott pigmentlerakódás a bőrben nehezíti a bőrszín megítélését.

Ha a vérszegénység nagyfokú, a pulzusszám nagy, zörej hallható a szív felett, idősebbkorban szívelégtelenség tünetei is kialakulhatnak.

A specifikus tünetek a vérszegénység típusát jellemzik. Sárgaság alakulhat kifokozott vörösvérsejtpusztulással járó anémiában. Csonteltérések veleszületett vérszegénységekben,lábszárfekélyek sarlósejtes anémiában.

vérszegénység, anémia

2015-10-02 17:33:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop