Hirdetés

A konzerv vérben kevés a nitrogénoxid

Évente emberek milliói kapnak vérátömlesztést, ám az így kapott vér jelentős részében nincs elegendő, az oxigén szállításához szükséges nitrogénoxid, olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia közleményeiben.

konzerv vér, transzfúzió |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Az elmúlt évek során sok orvost aggasztott a vérátömlesztést kapott betegek körében lezajlott szívinfarktus és stroke.

– Bármennyi oxigént szállítsanak is a vörösvérsejtek, a szövetekhez nem jut el nitrogénoxid nélkül – mondja dr. Jonathan Stamler, a Duke-egyetem kutatója. – Ha az erek nem kellően tágak, elakad a vörösvérsejtek áramlása, ami szívinfarktushoz, vagy végső esetben halálhoz vezethet.

Hozzátette még, hogy az amerikai orvostudomány egyik legnagyobb gondja az, hogy a vérátömlesztésnél használt vér káros is lehet a betegek számára. Évente mintegy 4,8 millió amerikai kap 14 millió egység vért.

Az egyetem egy másik kutatócsoportja dr. Timothy McMahon vezetésével a konzerv vérben idővel lezajlott változásokat vizsgálta. A levett vért a jelenlegi szabályok szerint 42 napig lehet tárolni a vérbankokban.

– Meglepve tapasztaltuk, milyen gyorsan állnak be változások a konzerv vérben – mondja dr. McMahon –, már az első három órában csökken a nitrogénoxid-tartalom.

A kutatók tisztában voltak azzal, hogy a nitrogénoxid a hajszálerek tágításában játszik szerepet, de korábban nem mérték a tárolt vér nitrogénoxid tartalmát.
Kiderült, hogy már az első nap csökken, és ez 42 napig így marad. Ha azonban a tárolási idő bármelyik napján pótolják a nitrogénoxidot, újra alkalmas lesz az oxigénszállításra. Ezt a kutatók mind laboratóriumban, mind kutyákon végezett kísérletek során megfigyelték.

– A vérbankban tárolt vér nemzeti kincs, amelyet védeni kell – mondja dr. Stamler. – A vér életet menthet, csakhogy kiderült, nem olyan hatékonyan, mint reméltük, sőt, egyes esetekben még ronthat is a beteg állapotán. Elméletben már megvan a megoldás a nitrogénoxid pótlására, de ezt még klinikai kísérletek során kell bizonyítani.

The Associated Press
konzerv vér, transzfúzió

2007-10-10 09:24:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop