Húz a csúz - a köszvény

...mondták sziszegve már az ókorban a nagy lakmározásból másnap magukhoz térő, nem éppen sovány urak. A köszvény jellegzetes tüneteit Hippokratész - a mai napig használatos orvosi eskü szerzője - fogalmazta meg először szakmailag pontosan. De a jellegzetes, embereket sújtó panaszok sok írót is megragadtak. Legszemléletesebb talán Dickens Pickwick Clubjában a gentlemanek betegségét érzékletesen elpanaszoló Mr. Weller. Ezek szerint a jólét, a bőséges étkezés, jó italok egyszer csak bosszút állnak élvezőjükön?

| Gyógy-ír   Kisalföld
Némi igazság ugyan van ebben az okoskodásban, de a köszvény lényegében anyagcsere-betegség, mint amilyen például a cukorbetegség. Tehát azok az egyének betegszenek meg, akiknél a táplálék lebontási láncolatában az egyik láncszemben (purin) hiba történik. Ennek következtében felszaporodik a húgysavnak nevezett anyag, amely egy bizonyos szint felett a szervezet különböző pontjain kicsapódik. Ez a "kicsapódás" általában rohamszerűen történik. Így hirtelen vesegörcs alakulhat ki, de még gyakrabban heves ízületi fájdalmak jelentkeznek egyik pillanatról a másikra.

Leggyakrabban az öregujj ízületei duzzadnak meg, még a takaró érintése is fájdalmassá válik. De bármelyik más ízület, sőt, lágyrész is lehet a támadó tárgya. Ilyenkor a beteg elesetté válik, lázas is lehet. Többszörös köszvényes rohamot átélt betegek fülén jellegzetes elváltozás észlelhető: a húgysavkicsapódás rizsszemhez hasonló bőrelváltozásokat okoz. A betegségre hajlamos egyének szinte kizárólag 50 év alatti férfiak közül kerülnek ki. A nők a menopauza után betegszenek meg. A köszvény reumatológiai diagnózisát az ízületben lévő folyadékkristály elemzése alapján lehet felállítani. Amikor a betegség igazolódott, a betegnek úgynevezett purinszegény diétát írnak elő. Ezzel a meghibásodott anyagcsere-folyamat során kevesebb húgysavtermelődést lehet elérni. A nagymértékű húsfogyasztás, a belsőségek (máj, vese, velő), szardínia, csokoládé a leginkább kerülendők.

Ha köszvényesnek találta az orvos a beteget, akkor ez rendszeresen megfigyelést, a cukor- és koleszterinszint követését, olykor folyamatos gyógyszerszedést igényel. A vese védelmében biztosítani kell a megfelelő folyadékbevitelt mindennap. Az ízületek karbantartására a rendszeres, szakszerű mozgást a gyógytornász fogja előírni.

| köszvény, húgysav, csúz
2002-07-29 10:57:50


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^