Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás rászorulóknak

Száz nehéz körülmények között élő lánygyermek és száz édesanya kap ingyen méhnyakrák elleni védőoltást a VI. Európai Méhnyakrák-megelőzési Hét kampányához kapcsolódva.

méhnyakrák, daganat, védőoltás | MTI Hírek 2012 ;9
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline összesen 200 rászoruló számára ajánlott fel védőoltást a dél-pesti régióban. Olyan családok vehetik igénybe, melyeknek komoly gondot jelentene a háromszor 30 ezer forint kifizetése - közölte Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kedden a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettese azt hangsúlyozta, hogy az optimális az lenne, ha minden 12 éves lányt beoltanának kötelező védőoltási rendszer keretében.

A méhnyakrák azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, amelyek rákmegelőző állapottal rendelkeznek, szűrhetők és felismerhetők. Magyarországon méhnyakrákszűrés már az 1950-es évek óta létezik, ezen bárki részt vehet. Ennek ellenére a szűréseken való megjelenés nagyon alacsony - fejtette ki Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Mint mondta, Angliában az 1980-as évektől bevezették a behívásos rendszerű szűrést, amelynek eredményeképpen az átszűrés 80 százalékos lett, a betegség előfordulása és halálesetek száma pedig jelentősen csökkent.

Magyarországon jelenleg évente 1000-1200 méhnyakrákos betegséget diagnosztizálnak, és 400-500 nőt veszítenek el a méhnyakrák következtében. A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A szexuális életet élő nők közel 80 százaléka megfertőződik a HPV-vel élete során, de a legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik a szervezet természetes immunvédekezése következtében. A nők többször is megfertőződhetnek, mivel nem alakul ki megfelelő védettség egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után, a védőoltással viszont megelőzhetővé válnának a további fertőzések.

Pete Imre kiemelte, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrést, amelyet évente ajánlott elvégeztetni.

Magyarországon 100 ezer lány és felnőtt nő kapta meg a védőoltást az elmúlt öt évben - mondta Leitner György, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint több önkormányzat támogatta a méhnyakrák elleni oltást a településeken, az öngondoskodás keretében sokan megvásárolják, ha tehetik, emellett a gyógyszergyár is igyekszik engedményeket tenni. Az ideális az lenne, ha a védőoltást legalább egy korosztálynak be lehetne vezetni kötelezőként vagy teljes finanszírozásban választhatóként, úgy, mint Európa 21 országában.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők között Európában, holott a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával kivédhető lenne.

Az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hétnek - amelyet január 22-e és 28-a között rendeznek meg - fő témája: "A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége." A nemzetközi kezdeményezés célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.
| méhnyakrák, daganat, védőoltás
2012-01-24 17:36:18


Súlyának csaknem felét elvesztette egy nő, miután kioperáltak belőle egy tumort

Testsúlyának csaknem felét elveszítette egy amerikai nő, miután kioperáltak belőle egy több mint 60 kilogrammos tumort.


Több mint két kilogrammos daganatot operáltak ki egy gambiai kislány szájából

Több mint két kilogrammos daganatot operáltak ki egy 12 éves gambiai kislány szájából amerikai sebészek, akik szerint ez volt az egyik legnagyobb tumor, amellyel valaha do...


Minden rákot gyógyít???

Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év...


Harminc év alatt megháromszorozódott a rákos esetek száma az ausztráliai Queenslandben

Harminc év alatt megháromszorozódott a rákos esetek száma az észak-ausztráliai Queenslandben - ismertette a legfrissebb statisztikai adatokat hétfőn a Queenslandi Rákelle...


Hatvankilós daganatot operáltak le egy amerikai férfi hasáról

Hatvankilós daganatot távolítottak el egy 57 éves amerikai férfiról, akit orvosai éveken át azzal hitegettek, hogy csak kövér.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^