Hirdetés

A daganatos betegségek új kezelési módja

Brit rákkutatók olyan vírust tenyésztetek ki, amely elpusztítja a rákos sejteket úgy, hogy közben az egészséges sejtek nem károsodnak.

rák, vírus, génszerkezet |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A normális sejtek nem osztódnak tovább, ha vírus támadja meg őket, azért, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, de a rákos sejtek másképpen viselkednek.

A vírusok úgy fertőzik meg a szervezetet, hogy észrevétlenül behatolnak a sejtekbe, és ott átveszik az irányítást. Ez a tulajdonság kiváló eszközzé teszi a vírusokat ahhoz, hogy a rákellenes hatóanyagot egyenesen bejuttassák a rákos sejtekbe. A problémát az okozza, hogy biztosítani kell azt, hogy az egészséges sejtek épek maradjanak a folyamat során. Nick Lemoine professzor és munkatársai éppen ilyen tulajdonságokkal rendelkező vírust hoztak létre.

A vírusból hiányzik az a gén, amely normális esetben elősegíti az álcázást. Az egészséges sejt felismeri a módosított vírus támadását, és „öngyilkosságot követ el”, nehogy szaporodjék, és megfertőzze a többi sejtet. A ráksejtek azonban eltérő módon vannak beprogramozva, „önzésük” lehetővé teszi, hogy a vírus a rákos sejten belül szaporodjék, és elterjedjen a tumorszövetben.

Ez a módszer lehetővé teszi a nagymértékben szelektív rákellenes kezelést, állítják a kutatók. A következő lépés ugyanis az, hogy a vírushoz toxikus gént kapcsolnak, mely megmérgezi a rákos sejteket. A kutatók szerint a hatáshoz elegendő csupán néhány példány is, mert a ráksejt a vírusokat lemásolja. Ebben a stratégiában az a nagyszerű, hogy a maga rákos sejt végzi el a piszkos munkát.

A jövőben lehetővé válik, hogy a módosított vírust a beteg vérébe fecskendezzék, míg eddig közvetlenül a daganatba kellett beadni. A génmódosított vírus klinikai kísérletei jövőre kezdődhetnek meg.

BBC News
rák, vírus, génszerkezet

2005-06-10 11:36:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop