Hirdetés

A rák 13 fajtáját kimutató teszt fejlesztését kezdték

Tizenhárom rákfajtát a vérből kimutató teszt fejlesztésének ötéves projektje kezdődött meg Japánban a szigetország rákközpontja, magánvállalatok és japán egyetemek kutatóiból álló csoport bejelentése szerint.

rák, vérteszt, mikro-RNS molekula |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) nevű független ügynökség vezette, 7,9 milliárd jenes (18 milliárd forintos) projekt célja, hogy egyetlen egyszerű vérvizsgálattal ki lehessen mutatni a rákot már korai stádiumában.

A tervezett tesztnek többek közt a gyomor-, a nyelőcső-, a tüdő-, a máj-, az epevezeték-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a petefészek-, a prosztata-, a hólyag- és a mellrák diagnosztizálását kell segítenie.

A szűrővizsgálat a vérben és a testnedvekben található mikro-RNS molekulákat keresi, mert ha a szervezetben rákos elváltozás van kialakulóban, a megfigyelések szerint emelkedik a mikro-RNS mennyisége. Eddig több mint 2500 féle mikro-RNS molekulát azonosítottak az emberi testben, és azt remélik, hogy ezek a különböző rákfajták markerei lehetnek.

A szűrővizsgálat kifejlesztéséhez a kutatók 65 ezer páciens vérsavó- és szövetmintáját elemzik, amelyeket az Országos Rákközpontban őriznek.

"Ha kidolgozzuk a világ első, nagy pontosságú tesztjét, úgy egészséges évekkel hosszabbíthatjuk meg az emberek életét, és az érintett iparágak fejlődését is segítjük" - jelentette ki hétfőn Hotta Tomomicu, az Országos Rákközpont igazgatója.

rák, vérteszt, mikro-RNS molekula

2014-08-20 10:40:38

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop