Hirdetés

A zöld tea ígéretes a rák megelőzésében

Jó ideig nem hitt benne az orvostudomány, ám vizsgálatok egyre meggyőzőbben mutatják, hogy a rák több formája ellen is védhet a zöld tea.

zölt tea, rák, megelőzés |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

A zöld tea az emlő- és a prosztatarák megelőzésére a leghatásosabb, ám újabban a szájüregi rák terén is jó eredmények születtek. Mivel utóbbinak meglehetősen rossz az 5 éves túlélési aránya, minden kis eredmény üdvözlendő.

A legtöbb kutató a zöld tea kivonatát használja, amelyben sok polifenol található, mely igen erős antioxidáns hatással bír. A ráksejteket a leghatékonyabban az EGCG nevű polifenol pusztítja.

A texasi egyetem kutatói randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatot végeztek 41 szájüregi rákos betegen. A résztvevőket véletlenszerűen választották ki, három csoport különböző koncentrátumban (500 mg, 750 mg és 1000 mg) kapta a zöld tea kivonatát, míg a negyedik csoport placebót. A vizsgálat elején, majd 12 hét elteltével biopsziát végeztek a hatás tanulmányozására.

A vizsgálat végén a legnagyobb dózist kapók 66 százalékánál jelentkezett klinikai hatás, míg a placebo-csoportban ez a szám csupán 18 százalék volt.

– Bár még korai lenne bármit határozottan megállapítani, az eredmények mindenképpen arra bíztatnak, hogy tovább vizsgáljuk a zöld tea hatását szájüregi rákok esetében – jelentette ki a vizsgálat vezetője. – Igen nagy előny, hogy a teakivonat nem toxikus.

Time
zölt tea, rák, megelőzés

2009-11-16 12:30:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop