Hirdetés

Rákkeltő gyomirtó

A lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb gyomirtóját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége.

gyomirtó, rák, rákkeltő, glifozát |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) öt rovar- és növényirtó szer, köztük a glifozát alapú herbicidek minősítését végezte el. A francia ügynökség négy kategóriát használ az anyagok besorolására: ismert karcinogének, lehetséges karcinogének, nem besorolható anyagok és valószínűleg nem rákkeltő anyagok.

A Lancet Oncology című folyóirat internetes oldalán közölt döntés szerint a glifozátot most a második kockázati kategóriába sorolták, így egy csoportba került az anabolikus szteroidokkal és a váltott műszakban végzett munkával.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) is mérlegelni fogja az IARC értékelését.

Az IARC szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot.

Az IARC szerint több mint 750 különböző herbicid tartalmaz glifozátot, amelynek jelenlétét - a gyomirtó szer használatától függően - a levegőben, a vízben és az élelmiszerekben is kimutatták.

A szer non-Hodgkin limfómát okozhat az embereknél, és egyéb rákfajták kialakulását eredményezheti patkányoknál és egereknél. A francia ügynökség szerint az anyag kimutatható a mezőgazdasági munkások vérében és vizeletében, ami azt jelenti, hogy lifozát felszívódik a szervezetbe.
A glifozát alapú herbicideket gyártó cégek hevesen tiltakoznak a mostani minősítés ellen.
gyomirtó, rák, rákkeltő, glifozát

2015-03-25 17:07:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop