Hirdetés

Tudatos szájápolás

A legjobb esetben is 32 fogunk nő ki gyermekkorunkban, és ennyi jut egész életünkre. Ezt a 32 fogat kell megóvni, megtartani, ápolni és gondozni, mert nincs mód a fogak tökéletes pótlására.

szájápolás, fog, ínybetegség, fogápolás, rágógumi |

InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, P.


A napi kétszeri fogmosás, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, és az étkezések utáni cukormentes rágógumi fogyasztása már elegendő lehet ahhoz, hogy óvjuk a fogainkat, és elkerüljük a fájdalmas fog- és ínybetegségeket.

Egy szuvas fog nem tud magától meggyógyulni és új fogakat sem tudunk „növeszteni” az elvesztettek helyett. A mai fogászati eljárásokkal, implantátumokkal, hidakkal és koronákkal lehetséges ugyan helyreállítani a rágófelszínt, pótolni a hiányzó fogakat és tökéletes mosolyt varázsolni, de a természetes állapot a saját fogak megtartása, esetleges korrekciója.

Nagyon fontos, hogy a napi otthoni fogápolás valóban megfelelő, alapos legyen.

Legjobb, ha fogmosás közben magunk elé képzeljük a szájat és a fogsort, és tudatosan, odafigyelve végigtisztítjuk az összes fogfelszínt, hogy sehol ne maradjon lepedék, amiből a fogkő képződhet.

A szájápolás másik fontos alapja a cukormentes rágógumik rendszeres használata.

Rágózni jó, mert csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, semlegesíti a plakk-savakat, helyettesítheti a nassolást, segít megbirkózni a stresszel, eltünteti a kellemetlen leheletet, és hatékony ellenszere a szájszárazságnak is.

Bizonyított tény, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása akár tízszeresére fokozhatja a nyálképződést, azaz erősíti a szervezet természetes védővonalait. Igazolták azt is, hogy a plakk-savak semlegesítését és a fogak ásványi anyag tartalmának megőrzését szintén elősegíti, ha étkezés vagy ivás után 20 percig cukormentes rágógumit rágunk.

Azt is jó tudni, hogy a nyálban lévő ásványi anyagok pontosan megegyeznek a fogakban lévő anyagokkal. A nyál így önmagában mindent megold, ha elegendő van belőle. Képes leöblíteni a letapadt, fogak közé szorult kis ételdarabokat, semlegesíti a lepedékben található baktériumok által képződő savakat, és még a fogak ásványi anyag tartalmát is segít megőrizni.

A nyál fontos szerepet játszik a cukros és savas ételek és italok káros hatásainak csökkentésében is. A benne lévő kalciumot megkötő fehérjék védőbevonatot képeznek a fogakon. Sőt, fertőtlenítő hatása is van. Ezen kívül pedig elengedhetetlen fontosságú az evéshez, a beszédhez, a nyeléshez és az íny védelméhez is.

Végül ne feledkezzünk el a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem.

Forrás: www.szajharmonia.hu

Megjelent: InforMed Hírek/13; 2015.

szájápolás, fog, ínybetegség, fogápolás, rágógumi

2016-02-11 23:13:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop