A fertőzéses íny- és szájgyulladások

Az ínyre és az egész szájra kiterjedő gyulladást baktériumok, vírusok és gombák okozhatják.

| Fogunk védelmében   SubRosa Kiadó | Bánóczy, J.
A baktériumok által okozott fekélyes ínygyulladás akut formájában az íny duzzanatát, az ínyszélen fekélykoszorúképződéssel, fájdalmat, nyálfolyást, lázat okozhat. Oka a szájban lévő egyes baktériumfajták (fusiformisok, spirocheták) elszaporodása, kezdeti ínygyulladás talaján, elhanyagolt szájhigiéné következtében. Utána maradandó károsodás: az elpusztult ínypapillák következtében kialakult állapot maradhat vissza.
Fekélyes ínygyulladás <br>utáni állapot: az ínypapillák<br> az alsó fronton elpusztultak

A herpeszvírus ugyancsak okozhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél) apró hólyagocskákkal, ezek megrepedésekor fájdalommal, lázzal járó heveny íny- és szájgyulladást.

Herpeszvírus által <br>okozott heveny <br>íny- és szájgyulladás
Herpeszvírus által <br>okozott heveny <br>íny-és szájgyulladás
A herpeszvírus megmaradhat éveken át lappangó állapotban a szervezetben, s különböző behatásokra (láz, napsütés) aktiválódva hozza létre az ajakherpeszt. Ez apró hólyagocskák csoportjából álló, 1 cm átmérőjű vagy annál nagyobb "kiütés", amely az ajakpír és a bőr határán elhelyezkedve, a hólyagocskák megrepedése után néhány nap alatt beszárad és meggyógyul
Visszatérő ajakherpesz<br> jellegzetes képe

Recidiváló aftának nevezzük egyes egyéneknél azt a szájnyálkahártyán gyakran előforduló, gombostűfejnyi - lencsényi - hámhiányt, melyet piros udvar vesz körül, fájdalmas, de 8-10 nap alatt magától is meggyógyul (29. kép). Keletkezésének oka túlérzékenységben, a szervezet immunállapotának megváltozásában keresendő.

A gombás fertőzéseket a szájban mindenkor jelenlévő Candida albicans nevű gombafajta megszaporodása idézi elő. Krónikus formájában (a heveny gyulladás ritka) mindkét szájzug berepedését, gyulladását ("pállott száj") okozza, a nyelv és a szájpadi nyálkahártya erősen vörös, gyulladt, fehéres lepedék fedheti.

Krónikus gombás gyulladás: <br>a nyelv felszínét vastag fehéres <br>lepedék (gombatelepek) fedi
Kiváltó oka lehet: előzetesen hosszan tartó antibiotikus kezelés, B-vitamin-hiány, rossz, régi fogsor, a protézis hiányos tisztán tartása stb.

A fertőzéses betegségek mindegyike jól gyógyítható szakorvos által, ám alapvető fontosságú a megfelelő szájhigiéné, protézisviselés esetén pedig a fogsor tisztán tartása.

| afta, herpesz, fekélyes ínygyulladás, gombás fertőzés
2002-12-06 19:15:44


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^