Hirdetés

Szájszag: mit tehetünk?

Meglepően sokan vannak, akik tartósan rossz szájszaggal küzdenek. Ha ön is közéjük tartozik, és a rágógumi nem segít, próbálja ki az alábbi tippeket!

szájszag, rossz lehelet |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


Ételmaradékok

Sokszor a rossz szájszag hátterében a hiányos szájápolás áll. A szájszagot a lebomló ételmaradékok és a baktériumok együttesen okozzák. Ezért van szükség fogmosásra, de ilyenkor a nyelvet is érdemes finoman átdörzsölni, hogy a baktériumoktól megszabaduljunk.

A nyelv mikroszkóposan úgy néz ki, mint egy rongyos szőnyeg. Apró szálak ezrei között bújnak meg az ételmaradékok és a baktériumok. Ezeket rendszeresen le kell takarítani fogkefével, vagy egy kanál élével. A protéziseket és fogszabályzókat is alaposan meg kell tisztítani, mielőtt visszarakjuk a szánkba.

A szájvíz jó ötlet, de csak átmenetileg. Egy randi előtt szerencsés választás, de valójában csak elfedi a problémát, és nem kezeli a kellemetlen szájszag okát.

Rágózzon!

A nyál a leghatékonyabb fegyver a rossz szájszag ellen. Ezért is van, hogy a bizonyos gyógyszerek miatti szájszárazság rossz szájszaghoz is vezet. Reggel azért kellemetlen a leheletünk, mert éjjel lecsökken a nyálelválasztás, így a baktériumok és az ételmaradékok is tovább vannak a szájban. A cukormentes rágógumik serkentik a nyálelválasztást, szemben a cukorkákkal, amelyek általában csak átmenetileg fedik el a rossz szájszagot.

A nyál nem csak mechanikailag mossa ki a baktériumokat a szájból, antiszeptikus és lebontó hatással is bír. Bármi kellemesebbé teszi a leheletet, ami serkenti a nyálelválasztást, de a xylitollal édesített rágógumi a legjobb választás: ez az édesítőszer a baktériumok szaporodását is gátolja.

Fogyasszon inkább fahéjas rágót!

Egy vizsgálat szerint a fahéj csökkenti a szájszagot. Más ízekkel ellentétben nem csak elfedi a szagot, hanem elpusztítja a szájban lévő baktériumok egy részét is. A cukros rágók rontják a fogat, így a cukormentes fahéjas rágógumi a legjobb választás.

Igyon vizet!

Ahogy öregszünk, egyre nagyobb a kockázata a kiszáradásnak. Nem vesszük észre, hogy szomjasak vagyunk, ezért szerencsés, ha a vízivás szokássá válik addigra. A víz minimálisra csökkenti a szájban a baktériumok számát, és emellett sok más előnye is van.

Zárja ki a ritka okokat!

Vannak helyzetek, amikor fogászati vagy belgyógyászati ok húzódik a rossz szájszag hátterében. Keresse fel fogorvosát, ha a kellemetlen lehelet minden erőfeszítése ellenére megmarad. A fogszuvasodás és a fogínybetegségek is vezethetnek rossz szájszaghoz, és néha fertőzés vagy májbetegség is kiderülhet.

Egyen egy szelet kenyeret!

Diéta esetén a rossz lehelet „acetonos”, ez annak a tünete, hogy kevés szénhidrátot fogyaszt. El lehet nyomni ezt a szájszagot, de kevés szénhidráttal is kivédhető a rossz szag.

Használjon szájzuhanyt!

A szájzuhany a fogíny alatt és a fogak között is tisztaságot teremt. Ami a szájban marad, az erjedni kezd. Egyszer szagolja meg használt fogselymét, és rögtön megérti, miről van szó!

Ne engedje, hogy az agyára menjen a rossz lehelet!

Ha azt gondolja, hogy rossz a lehelete, kérdezzen meg erről mást is! Sokan vannak, akiknek kényszerképzete a kellemetlen szájszag, pedig valójában nincs is ilyen problémájuk.

szájszag, rossz lehelet

2018-06-18 23:34:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés