Hirdetés
Egy fehérje magas szintje csökkenti a 2. típusú diabétesz kockázatát
Harvardi kutatók megállapították, hogy az adiponectin nevű fehérjének gyulladáscsökkentő és az inzulinérzékenységet fokozó hatása van, így a 2. típusú diabétesz kockázatát is csökkenti.
Ez azért fontos, mert a 2. típusú diabétesznél a szervezet ellenállóvá válik az inzulinnal szemben, és nem képes hatékonyan felhasználni. Közel 24 millió amerikait érint a diabétesz, és közülük 6 millióan nem is tudnak betegségükről. A kezeletlen diabétesz súlyos szövődményekkel járhat, mint veseelégtelenség, amputációk és vakság.
Ez a vizsgálat nem azt sugallja, hogy zsírt kell fogyasztani, hogy növeljük az adiponectin szintjét. A legtöbb zsírszövet ugyanis más molekulákat is termel, és a legtöbbjük káros. Továbbá, bár az adiponectint a zsírszövetek termelik, minél inkább elhízik valaki, annál kevesebb keletkezik ebből a hasznos fehérjéből.
A vizsgálat során közel 15 ezer résztvevő bevonásával készült 13 vizsgálat eredményeit tekintették át, és valamennyi vizsgálatból az derült ki, hogy a magas adiponectin szint mellett a 2. típusú diabétesz kockázata csökken.
A betegség megelőzésére már 5-10 százalékos fogyás, és a testsúly megtartása is igen jó hatással van.
Health Day
2009-07-13 11:32:09