Hirdetés

Magas cukor baj nélkül

A cukorbetegséget még ma is sokan elsősorban időskori betegségnek tekintik, holott egyre több közép- és fiatalkorú lesz diabéteszes. Talán a legkomolyabb krónikus megbetegedések közé sorolható, hisz jelentős fokú és hatalmas önfegyelmet kívánó életmódváltoztatást igényel, elhanyagolása pedig rendkívül komoly következményekkel jár. Az érintetteknek tehát folyamatosan képezniük kell magukat, nemcsak a betegség természetét és az esetleges szövődményeket illetően, hanem a gondos kezelés és a megelőzés legfrissebb, aktuális kérdéseiben is. Megfelelő odafigyeléssel, törődéssel azonban a cukorbetegek is teljes életet élhetnek.

cukorbetegség, inzulin, vércukorszint |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.

Természet és gyógyászatfókuszpontban: a cukorbetegségA jóléti társadalmakban a lakosság 5-6 %-a ~ szenved cukorbetegségben. A korral és a testsúly növekedésével fokozódik a diabétesz kialakulási esélye is. A hatvan év felettieknél már 15 % az előfordulási gyakoriság. A más korúaknál is tapasztalható emelkedő tendenciajórészt a mai civilizációs folyamatoknak köszönhető. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni kicsit részletesebben a kiváltó okokat és azt, hogy mit tehetünk megelőzéséért, illetve a meglevő tünetek enyhítéséért.A CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSA

A cukoranyagcsere legfontosabb szabályozója a hasnyálmirigyben termelődő inzulin, mely a vércukrot a következő mechanizmusokkal csökkenti:

  • fokozza a sejtek cukorfelvételét a vérből
  • elősegíti a vérben található felesleges cukrok zsírrá történő átalakítását
  • segíti a májban a cukor (glukóz) összetett cukorként (glikogén) történő raktározását
  • csökkenti a májban a fehérjékből történő cukor újratermelését.

Az inzulinon kívül több más hormon is részt vesz a sejtek cukorellátásának szabályozásában, pl. a szintén a hasnyálmirigyben termelődő, vércukornövelő glukagon, a mellékvesekéreg szteroicjai, a pajzsmirigyhormon, a növekedési hormon, a mellékvesevelő stresszhormonjai, az adrenalin és a noradrenalin stb. Ezek nagyon finom összjátékának köszönhető, hogy a sejtek mindig annyi cukrot képesek felvenni és lebontani, amennyire épp szükségük van. A felesleg lebomlik, átalakul és pl. zsírok formájában elraktározódik.

A cukorbetegség noha a magas vércukorszintből talán ez következne! - nem azt jelenti, hogy a szövetekben, sejtekben felesleges mennyiségű cukor található, hanem pont az ellenkezőjét: mivel az inzulin abszolút vagy relatív elégtelensége miatt nem tud kellő mennyiségű cukor bejutni a sejtekbe, "sejtéhezés" alakul ki, míg a vérben található - elvileg felhasználható - cukor szintje magasabb a szokásosnál.

A diabétesz leggyakoribb oka az elhízás: ilyenkor a rendelkezésre álló hasnyálmirigy-állomány nem tud a magnövekedett testsúlynak megfelelő mennyiségű inzulint termelni. Nem ritka természetesen az örökletes hajlam miatt kialakuló cukorbaj sem, ilyenkor normál testalkat mellett is jelentkezhet magas vércukorszint. A betegség létrejöttét segíthetik a hasnyálmirigyet érintő vírusfertőzések, gyulladások, traumák, egyes hormonális zavarok (mellékvese, pajzsmirigy, agyalapi mirigy betegség), tartós szteroidkezelés, stressz, sokk, stb.

RIZIKÓFAKTOROK

Elsősorban a II-es típusú diabétesznél szokás rizikófaktorokról beszélni.

Az alábbiak közül minél több jelen van egyszerre, annál nagyobb a betegség kialakulásának esélye is:

cukorbeteg a családban, elhízás,

magas vérnyomás és zsíranyagcserezavarok,

emésztési zavarok, főleg a hasnyálmirigy, a patkóbél és az epehólyag betegségeinél,

mozgáshiány, tartós stressz,

rendszeres és tartós szteroidszedés, de a bétablokkolók (Betaloc, Propranolol...) és a húgyhajtók is rontják a cukoranyagcserét.

A DIABÉTESZ FAJTÁI
  • Fiatalkori vagy I-es típusú diabéteszben nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik. Ilyenkor feltehetően fertőzés vagy autoimmun megbetegedés következtében elpusztulnak az inzulintermelő hasnyálmirigysejtek. Ez esetben természetesen az élet hátralevő részében mindig inzulinpótlásra szorul a beteg.
  • Felnőttkori vagy II es típusú diabéteszben ugyan termelődik még inzulin, sőt eleinte több, mint amennyi szokott, csak annak szintje az aktuális helyzetben már nem kielégítő. Ilyen esetben lehet, hogy a testsúly rendezése, a diéta, a rendszeres torna, esetleg a vércukorcsökkentő tabletták szedése is elég lehet a vércukorszint normalizálására. Később, amikor az inzulintermelő sejtek már teljesen kimerültek, inzulinpótlásra van szükség. Míg az I-es típusnál nincs, ennél a csoportnál tehát van még egy ideig esély arra, hogy esetleg megússza a beteg injekciózás nélkül is. Mivel a diabéteszesek mintegy 80 %-a ebbe a csoportba tartozik, a cukorbetegek többségének helyzete sokkal kecsegtetőbb, mint azt legtöbben gondolják.
LEGFONTOSABB TÜNETEK

Eleinte a betegek többsége semmi különöset nem tapasztal, majd egyszer csak a gyakoribb, nagy mennyiségű vizeletürítés, az állandó szomjúság és éhség, a szédülés, a bőrviszketés, a levertség, a fáradékonyság, a megmagyarázhatatlan fogyás és a visszatérő banális fertőzések hívják fel a figyelmet valami komolyabb problémára. Ha valaki hasonló panaszokkal küszködik, ne késlekedjen egy percet sem, azonnal keresse fel orvosát! Később a rosszul kezelt és szövődményes esetekben már más súlyosabb tünetek is tarkíthatják a képet: érszűkületes panaszok, látáskárosodás, veseműködési zavar, emésztési zavarok, hányinger, hányás, impotencia, érzészavarok (zsibbadás, hangyamászásérzet), nehezen gyógyuló gennyes sebek és fekélyek, lábujjgangréna (üszkösödés), visszatérő és nehezen kezelhető fertőzések, gombásodás...

Az utóbbiak jó része elkerülhető, ha a beteg betartja az előírásokat, és igyekszik saját maga is minél többet törődni egészségével.

KÉSŐI SZÖVŐDMÉNYEK

A részben már felsorolt szövődmények elkerüléséhez elengedhetetlenül fontos a normálishoz nagyon közeli, jól beállított, lehetőleg nem nagyon ingadozó vércukorszint. Ehhez pedig rendszeres és szoros vér- és vizeletcukor-kontrollra van szükség. A következő szervek károsodhatnak a tartósan magas vagy erősen ingadozó vércukorszint következtében:

  • vaksághoz vezethet,
  • vesék: visszatérő gyulladások, fokozott fehérje- és cukorürítés, később veseelégtelenség,
  • idegek: érzészavarok, krónikus csillapíthatatlan fájdalmak,
  • erek: súlyos érelmeszesedés, érszűkület, agyvérzés, szívinfarktus,
  • lábak: lábszárfekély, gangréna.

Érdemes megemlíteni, hogy a legújabb vizsgálatok eredményei alapján sok esetben a szövődmények javát nem is a kis fokban megemelkedett vércukorszint, hanem a tartósan magas inzulinszint okozza. II-es típusú diabétesznél eleinte a szokásosnál jóval magasabb az inzulintermelés, de az is előfordulhat, hogy a kezelés során kívülről juttatunk be túl sok idegen inzulint. Ez utóbbi legtöbbször a rossz diéta és a helytelen életvitel miatt fordulhat elő. Ha mindehhez hozzávesszük még a mesterségesen előállított, a szervezet számára idegen fehérje, az injekciós inzulin kiváltotta szövődményeket is, érthető, miért célszerű elkerülni - az ésszerűség határain belül! - a mesterséges utánpótlást.

LEGFONTOSABB KEZELÉSI ELVEK

Az alapkezeléshez az alábbiak feltétlenül hozzátartoznak:

1. megfelelő diéta

2. a vércukorszintnek megfelelően adagolt inzulin és/vagy tabletta 3. rendszeres napi torna

Fontos kiegészítők még:

  • önkontroll
  • önképzés relaxáció
  • dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyása
KIEGÉSZÍTŐ KEZELÉSI MÓDOK1. DIÉTA

Ma már túlhaladott az a szemlélet, miszerint elegendő a szénhidrátok bevitelének megszorítása. Sőt az is kiderült, hogy ha valaki a cukorfogyasztást ugyan megszorítja, de a "hiány" pótlásául több fehérjét (elsősorban húst) és zsírt fogyaszt, hosszú távon nézve legalább akkora hibát követ el, mintha változatlan mennyiségű édességet fogyasztott volna. Ezért a diéta nem jelentheti ma már kizárólag a szénhidrátbevitel korlátozását, sokkal inkább egy jól megválogatott, több élvezetet is nyújtó teljes értékű táplálkozást kell érteni alatta.

Speciális tudnivalók:

A lassan felszívódó, összetett cukrok (hántolatlan gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből) sokkal kevésbé terhelik a hasnyálmirigyet, és egyenletesebb vércukorszintet garantálnak, mint a finomított, egyszerű cukrok.Elhízás esetén okvetlenül meg kell szorítani a kalóriabevitelt is!

Általános alapelvek:

Tanácsos többször keveset enni, mert ez egyenletesebb vércukorszintet, és a szervezet számára kisebb megterhelést eredményez. Minden nap fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt és salátákat. Lehetőleg csak teljes kiőrlésű, hántolatlan gabonából készült lisztet használjunk, és ilyen árut fogyasszunk. Gondoskodjunk a elégítő rost- és ballasztanyag- bevitelről, hiszen azok képek megkötni és magukkal vinni a felesleges szénhidrátot, zsírt és fehérjerészeket. Ezenkívül elhúzódóbbá teszik a cukorfelszívódást.

Az állati zsiradékokkal bánjunk takarékosan! Kerüljük a magas telített zsírsavtartalmú és hevített zsiradékokat, olajokat és margarinokat. Inkább többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó, és hidegen sajtolt olajokkal, margarinokkal főzzünk! Ezzel is csökkenthetjük az érelmeszesedési hajlamot.

Ne vigyük túlzásba a fehérjefogyasztást sem! A túl sok fehérje (hús) "szennyezi" a sejtközötti állományt, gyorsítja az érlemeszesedést, és rontja az alapanyagcserét. Legfeljebb hetente 2-3-szor kerüljön terítékre húsféle: ilyenkor is elsősorban a halat és a sovány baromfihúst javasoljuk! A szükséges aminosavakhoz bőséggel hozzájuthatunk a gabonákból, hüvelyesekből, zöldségekből és olajos magvakból.

Az édesítőszerek mértéktelen fogyasztása sem kívánatos, ugyanis tartósan nagy mennyiségben alkalmazva csökkenthetik a sejtek inzulinérzékenységét, és inzulinallergiát is kiválthatnak.

Mindent rágjunk meg alaposan, és lehetőleg lassan együnk! Ezzel nemcsak az emésztést könnyítjük meg, hanem laktatóbbá válik az étel, és a vércukor- szabályozás is könnyebb, hiszen már a nyálban található cukorbontó enzimek megkezdhetik a keményítő lebontását.

Fogyasszunk mindet nap elegendő mennyiségű folyadékot, mert segíti a felesleges és káros anyagok kiürülését, alaposan átmossa a szöveteket és a vesét, sőt javítja a keringést is! Legalkalmasabbak az ásványvizek, gyógyvizek és a cukrozatlan gyógyteák, illetve a frissen préselt, higított gyümölcslevek.

A cukorbetegek diétája nem élvezhetetlen, íztelen és monoton. Ha e némi fantáziával, jó fűszerezéssel és lélekkel készül, akár szemet gyönyörködtető ínyenc lakoma is lehet. A laktoovovegetárius és a reformkonyha rejtelmeibe bevezető szakácskönyvekből rengeteg jó ötletet és tippet nyerhetünk, ha a hagyományos magyar konyha után nehéz lenne váltani.

2. VITAMINOK, NYOMELEMEK, ÁSVÁNYI ANYAGOK

Egyes vitaminok és ásványi anyagok megkönnyíthetik a normális vércukorszint beállítását, mások a szövődmények kialakulását hátráltatják, vagy azok tüneteit enyhítik:

A beállítást segítik: króm ( 100-200 mikrogramm/nap), E-vitamin (400 E), magnézium (300-600 mg), mangán, kálium, niacin, C-vitamin, B-vitaminok. Az idegrendszeri szövodmények megelőzésére és kezelésére: B1-, B6-, B12vitamin, niacin, lecitin, alfa-liponsav, inozit, kolin.

A retinakárosodás megelőzésére és kezelésére: cink (10-40 mg/nap), szelén (50 mikrogramm), magnézium (300-600 mg), A-, C és E-vitamin.

A diabéteszes sebgyógyulási zavarok kezelésére: cink (20-40 mg /nap), A- és C-vitamin (az utóbbiból 2 x 500-1000 mg/nap).

Böjtkúrát cukorbetegség esetén csak szigorú orvosi felügyelet mellett javasoljuk! Az inzulint igénylők kizárólag a módszerben jártas szakember vezetésével, intézetben tartózkodás mellett végezhetnek léböjtöt. A kúra során naponta legalább 3-szor kötelező ellenőrizni a vércukrot. A tablettát szedők csak az őket kontrolláló - böjttel is foglalkozó - orvos javaslatának megfelelő adagban vegyék be a szokásos készítményt. Nagy valószínűséggel már az első napokban jelentősen lecsökkenthető vagy elhagyható lesz majd a tabletta, ellenkező esetben gyakoribb hipoglikémiás (alacsony vércukorszinttel járó) rosszullétekre lehet számítani.

Rendszeres böjtöt elsősorban az anyagcsere-betegségben szenvedő, elhízott cukorbetegeknek célszerű végezniük. Náluk a kúra során csökkenhet vagy meg szűnhet az inzulinrezisztencia (csökkent inzulinérzékenység), beállhat a normál testsúly, javulhat az általános anyagcsere-állapot, sőt akár teljesen rendeződhet is a vércukorszint. Sokaknál a kúra után elhagyható a tabletta, esetleg csökkenthető az inzulinadag, vagy tablettás kezelésre cserélhető az injekció. Természetesen a gyógyböjt hatása is csak akkor lesz tartós, ha reformétkezés és életmód követi!

3. FIZIKOTERÁPIAHidroterápia

A hideg és meleg vizes váltott zuhany fürdők és a szauna javítják a bőr vér- és nyirokkeringését, edzik az immunrendszert, és ezzel megvédenek a banális fertőzésektől. A széna-, búzakorpa-, kamilla- és fűzfakéregfürdő enyhíti a bőr viszketését, a körömvirág-, cickafark- és levendulateából készült borogatás pakolás és fürdő pedig gyorsítja a sebgyógyulást, illetve csökkenti a gyulladást.

Mozgásterápia

A rendszeres mozgás a diéta és a reforméletmód mellett az egyik legfontosabb és elengedhetetlen alapterápia! Nemcsak azért, mert segít elégetni a felesleges kalóriát és rendezni a testsúlyt, hanem azért is, mert javítja a sejtek inzulinérzékenységét, és csökkenti az inzulinrezisztenciát. Legkedvezőbb sportfajták: biciklizés, úszás, kocogás, séta, kerti munka és még sok más, ha azok nem jelentenek hirtelen nagy megterhelést (tenisz, squash, hegymászás távol és magasugrás...), hanem inkább kitartást igényelnek. Ha fél óránál többet szeretnénk sportolni, tartsunk egy rövid szünetet közben és együnk meg egy natúr joghurtot, egy almát, vagy igyunk egy csésze teát, esetleg egy pohár higított gyümölcslevet. Az inzulin beadásakor és a tabletta bevételekor kalkuláljuk be okvetlenül, hogy ilyenkor valamivel kisebb adagra (kb. 20%-kal!) van szükség.

Masszázs:

Legtöbbet a kötőszöveti és ref lexmasszázstól várhatunk. Ezek az adott reflexzónákon keresztül javítják a hasnyálmirigy, az emésztőszervek, a vegetatívum és az immunrendszer működését. Természetesen a nyirokdrenázs is nagyon sokat segíthet, különösen a rossz vér- és nyirokkeringésű végtagokon kialakuló fekélyek megelőzésében és kezelésében. Időnként pedig nem árt egy alapos teljes test masszázst sem beiktatni, főleg ha már idegsejtkárosodás is jelentkezett.

4. AKUPRESSZÚRA, AKUPUNKTÚRA

A többi kezeléssel együtt javíthatja a beteg általános állapotát, anyagcseréjét, immunrendszerét, a hasnyálmirigy és az idegrendszer működését. A Szív-7, a Lép-Hasnyálmirigy 3,- 4, a Máj-2, a Hólyag-7,-21,-23, a Hármasmelegítő-4, a Szíuburok-6 és a Befogadó-12 kezelését javasoljuk elsősorban, természetesen a beteg aktuális állapotától függően az akupunktőr teljesen más pontokat is választhat.

  1. Az LH-3,-4 a lábboltozat belső oldalán, a nagylábujj tövénél található, gyengéd köröző masszázs fokozhatjuk a hasnyálmirigy és a lép működését, sőt javul a gyomor és a belek működése is.
  2. A H-21,-23 a gerinccsigolya tövisnyúlványának két oldalán található, attól két harántujjnyi távolságban, a H-23 a 2. és 3. ágyékcsigolya magasságában helyezkedik el, ettől két csigolyával magasabban van a H-21. Köröző masszázsukkal elsősorban a vese energiáját növelhetjük.
  3. Az M-2 a lábfejen az első és második lábujj közötti lebenyen található, kezelésével a májmeridián energetikai állapotát javíthatjuk.
5. OXIGENIZÁCIÓS MÓDSZEREK

A hematogén oxidációs terápia (a vér oxigénnel történő dúsítása és UV-fénnyel történő kezelése) és az ózonterápia csak az ilyen kezelésekre berendezett intézetekben vehető igénybe. Mindkét módszer alkalmas a szövetek anyagcseréjének, vérellátásának javítására, és segíthet a vércukorszint beállításában, illetve a szövődmények (elsősorban a fekélyek és gangrénák) kezelésében.

6. AJURVÉDA

A vércukor beállításának megkönnyítésére este 1 evőkanálnyi görögszéna- vagy pszillikummag-őrleményt áztassunk be egy pohár vízbe, és reggel éhgyomorra fogyasszuk el.

Minden keserű anyag serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért elsősorban a kesernyésebb aromájú gyógyteákat javasoljuk fogyasztásra: articsóka, ezerjófű, gyermekláncfű, körömvirág, de nagyon jó hatású lehet még a kukoricabajusz, a baóhéj, a kecskerutafű, a máriatövismag is. Az immunrendszer erősítésére a legyezőfüvet, a sédkenderfüvet, az izlandi zuzmót és a bíbor kasvirágot, a vegetatív idegrendszer támogatására pedig az orbáncfüvet, a citromfüvet és a levendulát tanácsoljuk. A felsoroltakat fogyaszthatjuk kúraszerűen (4-6 hétig) önállóan, vagy tetszés szerint - esetleg szakember tanácsát kérve! - készíthetünk belőlük keveréket is. 2-3 hét szünet után váltsunk keveréket!

Természetesen a felsorolt teák önmagukban nem alkalmasak a cukorbetegség kezelésére, nem pótolhatják sem a tablettát, sem az inzulint! Viszont jó támogatói lehetnek a szokásos kezeléseknek, segíthetnek csökkenteni a gyógyszerek adagját, és késleltethetik az esetleges szövődményeket.

Összeállította: dr. Balaicza Erika

8. HOMEOPÁTIA

Homeopátiás "bevált indikációk" a cukorbetegség, diabetes mellitus esetén

A mindennapi homeopátiás orvosi gyakorlatban gyakran nincs lehetőség valódi individuális gyógyszerválasztásra. Ennek oka többnyire az időhiány, illetve, hogy a betegtől nem nyerhető elégséges információ az ún. alkati vagy szituációs homeopátiás szer kiválasztásához.

Ilyenkor a klasszikus homeopátiás iskola tanait figyelembe véve (a legtöbb homeopátiás szernek van szöveti, szervrendszeri specialitása). Bizonyos szereket gyakran alkalmaznak a "bevált indikációk szerint" is. Ez a módszer akut, tehát hirtelen fellépő és spontán is gyógyuló betegségek esetén használható igazán jól. Ilyenkor az öngyógyító mechanizmusok támogatásával a betegség lefolyása meggyorsítható, a tünetek enyhíthetők, és jelentősen lerövidíthető az akut betegségeket követő, és egyébként néha nagyon elhúzódó lábadozási időszak.

Krónikus betegségek esetén az így adott gyógyszerektől a tünetek enyhülése, a szövődmények számának csökkenése, és a folyamat haladásának lassulása remélhető, teljes gyógyulás sajnos nem. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert a cukorbetegség klasszikusan krónikus probléma. Mivel többnyire a hasnyálmirigy károsodásáról van szó, még nagyon jó alkati kezelés esetén sem várható teljes gyógyulás. Mint minden krónikus betegség esetén, most is nagy hangsúlyt kap a probléma komplex holisztikus megközelítése, az életmód, táplálkozás, környezet, stresszhatások együttes figyelembevétele.

Fontos tudni, hogy sem a következetes diéta, sem a szájon keresztül szedett gyógyszerek, sem az inzulin adása nem helyettesíthető homeopátiás gyógyszerekkel, csak segítő, támogató szerepe lehet.

Meggyógyulni, illetve egyensúlyban maradni csak a beteg tud, a különböző területek szakemberei segíteni tudják őt ebben a folyamatban.

A leggyakrabban használt homeopátiás szerek közül néhány:Syzygium jambolanum (jambulfa):

 Főleg a cukorbetegség indulásakor várható tőle szabályozó hatás, aktiválhatja az inzulin termelését, és a sejtek inzulinra adott válaszreakcióját is. Így mindkét típusú diabéteszben érdemes megpróbálni.

Ajánlott potenciák: Dq-D12, C5-Cg

Iris versicolor (nőszirom):

A hasnyálmirigy külső- és belső-elválasztású mirigytevékenységét segíti. Induló 1. típusú cukorbetegségek esetében érdemes próbálkozni vele, különösen akkor, ha a betegség nagy szellemi kimerülést követően aktiválódott. Ajánlott potenciák: Dg-D12, C3-C9

Lycopodium (kapcsos korpafű): E szertől elsősorban akkor várható segítség, ha a betegség megjelenését éjszakai éhségérzet, az édességek nagyfokú kívánása előzte meg, ha a tünetek között szerepel a has kellemetlen puffadása is. Ajánlott potenciák: D6-D3o, C5-C15

Acidum phosphoricum (foszforsav):

A betegre a betegség kitörése előtti időszakban is nagyfokú szomjúság, főleg a gyümölcsök és gyümölcslevek iránti vágy, nagyfokú, éj szaka is szélsőséges intenzitással fellépő étvágy jellemző. A betegséget nagyfokú gyengeség kíséri. Ajánlott potenciák: D6-D30, C5-C15

Arsenicum album (fehér arzén): Nagyfokú lesoványodással, testi erőtlenséggel, fázóssággal, félelmekkel fellépő betegség esetén ajánlott. Ajánlott potenciák: D12-30, C6-15

dr. Molnár Mariann

9. GYÓGYTEÁK CUKORBETEGEKNEK

A cukorbetegség tüneteinek enyhítésében nagyon fontos a megfelelő életmód és táplálkozás, ám az enyhébb esetekben meg lehet próbálkozni a gyógynövények és a gyógyteák használatával is. Fontos tudni, hogy mindezek könnyítik a beteg életét, de csupán kiegészítik, és nem pótolják az orvosi kezelést!

A vércukorszint csökkentésére használható legfontosabb négy gyógynövény: a babhéj, a kecskeruta, a fekete áfonya és a gyermekláncfű.

A veteménybab (Phaseolus vulgaris) szárított és apróra tört héjából 5-8 teáskanálnyit kell 1/2 I vízben 3-4 órán át főzni, majd egész nap kortyonként inni. Ha érés után házilag akarjuk begyűjteni és megszárítani a drogot, fontos tudnivaló, hogy csak a fehér-halványsárga (nem tarkázott vagy foltos!) héjak használhatók, s természetesen ezekből is csak az egészségesek.

A kecskeruta ( Galega officinalis) virágos hajtásának kivonata közvetlenül képes a vércukorszint csökkentésére, napi adagja: 2-3 teáskanálnyi szárított fű 2 csésze vízzel leforrázva. Nagyobb mennyiségben nem ajánlott!

A fekete áfonya ( Vaccinium myrtillus) leveleiből (nem a bogyókból!) 2 teáskanálnyit kell 2 csésze vízzel leforrázni, és egész napra egyenletesen elosztva inni.

A gyermekláncfű ( Taraxacum officinale) szárított gyökereiből és leveleiből szintén 2 teáskanálnyit kell 2 csésze forró (de nem forrásban levő!) vízbe tenni, 10 percig állni hagyni, majd leszűrni, és egész napra elosztva inni. A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang kertekből, rétekről is könnyen begyűjthető, csupán a terület tisztaságára kell ügyelnünk.

A legtöbb cukorbetegség elleni teakeverék e négy fő alkotóelemre épül, melyeket nagyjából 1:1 arányban kevernek össze, vagy a legfontosabbnak tekintett babhéjat 2- 4-szeres mennyiségben adják a többihez.

A bojtorján (Arctium lappa) leveleiből készült tea szintén csökkentheti a vércukorszintet: 1 teáskanálnyit kell 2 csésze vízzel leforrázni, és egész napra elosztva, apránként fogyasztani. Bojtorjánlevelet gyakran adnak a cukorbetegség elleni teakeverékekhez is.

További - keserűanyagaik révén az epehólyag mellett a hasnyálmirigy működését is serkentő - gyógyfüvek:

a kisezerjófű (Centaurium erythraea), melynek egyszeri adagja 1 teáskanál szárított fű 1 csésze forró vízzel leöntve, 10 percen át állni hagyva leszűrni, és a sárga tárnics (Gentiana lutea) gyökere, melyből fél teáskanálnyit kell 2 csésze langyos vagy hideg vízben 8 órán át áztatni. Mindkét gyógyteát étkezés előtt fél-egy órával kell meginni.

Lássunk néhány enyhébb hatású, esetenként mégis hasznos gyógyfüvet is! A palástfű (Alchemilla vulgaris) leveleiből 4 teáskanálnyit kell 1 csésze forró vízzel leönteni, 10 percig állni hagyni, majd leszűrni. Napi adagja két csésze tea. Sokszor beválik a vörös és a fehér here (Trifoliumaruense, T. pratense) alkoholos kivonata vagy teája is: napi adagja 6 teáskanálnyi szárított fű 2 csésze forró vízben 10 percen át áztatva, majd leszűrve.

S végül még két recept: a sokféle haszna miatt évezredek óta panáceaként, vagyis univerzális gyógyszerként használt fokhagyma (Allium satiuum) általános erősítő, élénkítő és tisztító hatása miatt fokozhatja a hasnyálmirigy működését is. Nyersen, tejben megfőzve vagy különféle készítmények formájában is fogyasztható.

Egyes szerzők a fehér fagyöngyöt ( Viscum album) is ajánlják cukorbetegség kezelésére: adagja 1 teáskanálnyi szárított és apróra tört hajtás, 1 csésze vízben 8 órán át áztatva (forralni, főzni tilos!), egész napra egyenletesen elosztva.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
cukorbetegség, inzulin, vércukorszint

2002-07-25 14:45:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop