Hirdetés

Életet menthet az inzulinpumpa

A páciensek életét is megmentheti az 1-es típusú cukorbetegséggel élők terápiájának javításához használt inzulinpumpa - számoltak be eredményeikről a szakemberek a diabétesz-kutatók európai szervezetének (European Association for the Study of Diabetes, EASD) Bécsben rendezett éves találkozóján.

cukorbetegség, inzulinpumpa |

MTI Hírek11

A Göteborgi Egyetemen dolgozó Soffia Gudbjörnsdottir által vezetett kutatócsoport 18 ezer 1-es típusú cukorbetegséggel élő embert követett nyomon majdnem hét éven keresztül. A résztvevők közül 2441-en inzulinpumpát, a kontrollcsoport tagjai hagyományos inzulininjekciót használtak.

Az eredmények szerint a pumpát használó páciensek esetében 29 százalékkal volt alacsonyabb a bármely okból bekövetkező halál kockázata és nagyjából 43 százalékkal volt kisebb a valószínűsége a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának.

A pumpát eredetileg olyan inzulinfüggő diabéteszesek számára fejlesztették ki, akiknek vércukorszintjét nem lehet megfelelően szabályozni injekcióval. A készülék pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, amelynek adagját a készülék szenzora által folyamatosan mért vércukorszint alapján szabja meg a műszer.

A Malmői Egyetem kutatóinak szintén az EASD konferenciáján ismertetett tanulmánya szerint a tejtermékek fogyasztása védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

A 27 ezer, 45 és 74 éves kor közötti páciens bevonásával készített vizsgálat szerint azoknál, akik napjában nyolc vagy annál több adag magas zsírtartalmú tejet és tejterméket fogyasztottak, 23 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik keveset vagy egyáltalán nem fogyasztottak tejtermékeket.

A 14 évet felölelő tanulmány szerzői ugyanakkor elismerik, hogy a magas zsírtartalom szintén nem egészséges. A hús- és kolbásztermékek nagy arányú fogyasztása pedig határozottan káros a cukorbetegséggel élők számára.
cukorbetegség, inzulinpumpa

2014-09-18 22:36:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop