Hirdetés

A mellékvesék betegségei

A mellékvesék párosan, a két vese felső pólusán, a vesék zsíros tokjában helyezkednek el. Két részből állnak, a külső a kéreg, a belső a velő.

mellékvese, hormon, bőrgyógyászat |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.

A mellékvesekéreg a gonádokhoz (petefészek, here) hasonlóan úgynevezett szteroid hormonokat termel, az ehhez szükséges koleszterint részben a keringésből nyeri. Ezek a hormonok biztosítják a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát, az anyagcsere-folyamatokat és hatással vannak a nemi szervek működésére is.

Az elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség (Addison-kór) ritka betegség, gyakorisága 0,04 százalék. Kialakulhat a mellékvesék sérülése, gyulladás, bevérzés miatti pusztulása következtében vagy hosszan tartó szteroidterápia (Oraxedon, Prednisolon stb.) hirtelen abbahagyását követően (a hosszú kezelés alatt a mellékvesék sorvadnak). Jellegzetes tünetekkel jár, ezek közül a legfeltűnőbb a bőr barnásszürkés elszíneződése, főleg a tenyérredőkben, a szájnyálkahártyán és az ínyen. Az elszíneződés oka a megnövekedett melanin- (a bőr barna festéke) anyagcsere következménye. Emiatt a fénynek és irritációnak kitett bőrterületeken és a hajlatokban kifejezettebb, de a térd, könyök, a körömágy, sőt, a köröm is érintett lehet. Ritkán fehér, festékhiányos foltok (vitiligo) is előfordulnak. A haj sötétedhet. Testszerte bőrszárazság (vízvesztés!) és szőrtelenség (férfihormonhiány!) léphet fel.

Az általános tünetek: gyengeség, fáradtság, súlyvesztés, hányás, hasmenés vagy szorulás, hasi fájdalmak, szédülés, valamint pszichés tünetek (depresszió, érdektelenség) kísérik.

Az Addison-kórhoz hasonló festenyzettsége a bőrnek kialakulhat egyéb kórképekben is, megtartott mellékvesekéreg-működés mellett.

Ha a mellékvesekéreg túlteng, kialakul az úgynevezett Cushing-tünetegyüttes. Megváltozik a testalkat, a testsúly nő, s ez a zsírszövet kóros eloszlásával és izomsorvadással jár. Jellemző az úgynevezett holdvilágarc, a nyakon, törzsön ("bölénypúp") és a kulcscsont feletti területen a zsírszövet felszaporodása és vékony végtagok.

A bőr elvékonyodása, kipirulása, az úgynevezett rosaceaszerű tünetek az arcon, valamint a férfias típusú szőrnövekedés is jellemző tünete lehet nők esetében a mellékvesék kéregállomány-túlműködésének.

A bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik, a legkisebb traumára apróbb-nagyobb bevérzések keletkeznek rajta, az arcon akne lép fel vagy a meglévő súlyosbodik. A férfias szőrnövekedés, a hirzutizmus ritkán észlelhető testszerte, de az arcon és a végtagokon a szőrzet megerősödik. Fokozódik a fertőzésekre való hajlam és a sebgyógyulás elhúzódik. A jellegzetes lilásvörös striák (a hónalj, a has, az alkarok, a comb és a mell bőrén livid "csíkok") az esetek felében észlelhetők. Általános kísérőjelenségek: csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zöld hályog, pszichés és szexuális funkciózavarok.

A mellékvesevelő hormonjainak fő képviselője az adrenalin és a noradrenalin, melyeket stresszhormonoknak is neveznek. A keringési rendszert érintő stressz és az agresszív reakciók a noradrenalin, míg az anyagcserestressz (pl. éhezés, izommunka), valamint a szorongás, félelem az adrenalin termelését aktivizálják. Hatásuk összetett: az erek összehúzódnak vagy kitágulnak (kipirulás, elsápadás), a pulzuszám nő vagy csökken, a hörgők kitágulnak, a méh és a lép összehúzódik, a vénás nyomás fokozódik (visszerek!), az izomerek kitágulnak, a vércukorszint nő stb. Mindezekből látszik, hogy a mellékvesevelőnek akkor jut igazán szerep, ha a szervezetet komoly pszichés vagy fizikai megterhelések érik.

A hormonok hiányát a szervezet egyéb utakon igyekszik pótolni, így tüneteket nem vagy alig észlelünk. Nem így túltermelődésük esetén (pl. phaeocromocytoma nevű, ritka daganatos megbetegedés). A vezető tünet a magas vérnyomás, a beteg ezzel fordul orvoshoz. Ilyenkor jellemző a tapadós, nedves haj, verejtékes bőr a profúz izzadás miatt, rohamokban kipirulás, elsápadás, valamint fogyás. Egyéb tünetek: lüktető fejfájás, remegés, szapora pulzus, vércukorszint-emelkedés, makacs szorulás, esetleg rohamokban hőemelkedés, láz.

A XX. század embere a felgyorsult tempó, a rohamos változások következtében szinte folyamatos "nyomás" alatt, stressz árnyékában él. Így a mellékvesevelője is folyamatos "gyakorlatoztatásnak" van kitéve és a tartalékok gyorsan kiürülnek. Ez ellen csak alkalmazkodóképességünk fejlesztésével és a pszichés hozzáállásunk megváltoztatásával védekezhetünk.

mellékvese, hormon, bőrgyógyászat

2002-07-18 13:46:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop