Hirdetés

A pajzsmirigyrák

A pajzsmirigyrák ritka, a rosszindulatú daganatos betegségek közül – amely a daganatos megbetegedések egy százalékát teszi ki - ez a rákfajta ma már gyógyítható.

pajzsmirigy, rák |

InforMed Hírek16   InforMed

A daganat korai felismerése, a pajzsmirigy radikális, műtéti eltávolítása, majd az ezt követő sugárterápia és az élethosszig tartó hormonkezelés hatására a beteg újra egészségesen élheti mindennapjait.

A pajzsmirigyrák, a rosszindulatú daganatos megbetegedések között kis számban fordul elő, és ma már meglehetősen jó hatékonysággal gyógyítható betegségnek tekinthető.

Magyarországon évente 450-500 új beteget diagnosztizálnak a szakemberek, melynek körülbelül 90%-a differenciált pajzsmirigyrák. A statisztikai adatok szerint - a korai felismerés, az adekvát ellátás és megfelelő gondozás hatására - százból nyolcvan-kilencven beteg legalább 30 évvel éli túl a betegség felismerését.

A pajzsmirigyrák 90 százaléka az úgynevezett differenciált pajzsmirigyrák (papilláris és follikuláris rák) sorába tartozik, gyógyítása a pajzsmirigy teljes eltávolításából, majd a pajzsmirigy maradványok 131-es jód izotóppal történő elpusztításából áll.

Mit is jelent ez pontosan? A műtét során bármennyire is precízen távolítja el az operáló orvos a daganatot, egy százaléknyi esélye van arra, hogy a szervezetben ne maradjanak pajzsmirigy sejtek. Ezek a sejtek a daganat kiújulását okozhatják, így függetlenül attól, hogy egészséges vagy daganatos sejtekről van szó, sugárkezeléssel kell valamennyit megsemmisíteni.

A beavatkozás után a páciens pajzsmirigy hormont kap, csakhogy ezt a hormonkezelést az utánkövető vizsgálatok és az újabb sugárkezelés idejére fel kell függeszteni. A hormon elhagyása azonban olyan tüneteket okozhat, amelynek hatására a beteg újra fáradékonnyá válhat, meghízhat, munkaképessége romlik, olyannyira, hogy az addig aktív életet élő beteg egyik napról a másikra akár az ágyból sem tud felkelni. Tehát valamennyi tünet az operáció utáni állapotra emlékeztet.

A ritka betegségek gyógyszereivel foglalkozó Genzyme biotechnológiai gyógyszergyár új készítménye lehetővé teszi, hogy a beteg a kezelések és az utánkövető vizsgálatok közben, folyamatosan kaphassa a pajzsmirigy hormont, így ebben az időben is teljes értékű életet élhet.

Jelenleg három gyógyítási centrumban írhatják fel a radiojód ablációs kezeléshez, így az Országos Onkológiai Intézetben, a váci Jávorszky Ödön Kórházban és a Pécsi Orvostudományi Egyetem Klinikáján.

- Az említett radiojód terápia a daganat helyi kiújulásának, illetve az áttét kialakulásának valószínűségét csökkenti, és lehetőséget teremt a betegek követésére a pajzsmirigy tumormarkerek vizsgálatával.

A terápia ugyanakkor az áttétes, kiújult, inoperábilis pajzsmirigyrák kezelésénél is alkalmazható, ami a betegek életkilátásait javítja. A gyógyszer mellékhatást nem okoz, elvétve jelentkezett kis fokú fáradtság, hányinger.

Ugyanakkor a gyógyszer hatására a betegek sugárterhelése hozzávetőleg 50 százalékkal csökken, mivel a radiojód gyorsabban ürül ki a szervezetből. Különösen fontos a terápia azon fiatal betegek esetében, akiknél a pajzsmirigyhormon megvonás eddig akár két hónapos kiesést jelentett az aktív életből.

Ezzel a gyógyszerrel most szinte folyamatos munkavégzés, tanulás mellett kaphatják a kezelést, tehát az életminőségük nem változik. De a terápia fontos azoknál a szívbetegeknél és a 60-70 év fölötti idős betegeknél is, akiknél a hormonkihagyás komoly károsodást okozhat.
pajzsmirigy, rák

2019-11-05 17:50:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop