Hirdetés

Egyiptomi szembetegség (trachoma)

A szemcsés kötőhártya-gyulladás vagy egyiptomi szemgyulladás Afrikában a nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, és a nőknek kevesebb lehetőségük van arra, hogy antibiotikumhoz jussanak vagy megoperáltassák a szemüket.

trachoma, szemcsés kötőhártya-gyulladá, egyiptomi szemgyulladás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A nőknél főleg azért gyakoribb az egyiptomi szemgyulladás, mert ők gondoskodnak a családban a gyerekekről. A fertőzés közvetlen érintkezéssel vagy rovarok útján történik. A kisgyerekeknél a legtöbb baktérium a könnyben és orrváladékban található meg, így az anyák elsősorban a gyerekeiktől kapják el a fertőzést.

A betegséget a Chlamydia trachomatis nevű baktériumok okozzák. A hiányos higiénia, valamint a kéztörlők és ágyneműk közös használata miatt a családban terjed a betegség, és visszatérő fertőzéseket okoz, ami miatt ismételt kezelésre van szükség.

A trachoma antibiotikumokkal, későbbi stádiumban műtéttel könnyen kezelhető. A kórházba jutás azonban gondot jelent az afrikai nők számára, mert nehezebben jutnak hozzá az utazáshoz szükséges pénzhez és nem utazhatnak olyan egyszerűen, mint a férfiak.

trachoma, szemcsés kötőhártya-gyulladá, egyiptomi szemgyulladás

2016-10-14 16:04:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop