Hirdetés

Lásson tisztán!

Csak az 50 évesnél idősebb populációban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember él hazánkban. Az esetek többségében azonban nem az ismert szemészeti problémák, a szürkehályog, a zöldhályog vagy egyéb látóhártya-betegségek, hanem a cukorbetegség áll a háttérben.

látás világnapja, vakság, megelőzés |

InforMed Hírek14   InforMed


A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért idén a Látás Világnapja alkalmából számos programot szervez, hogy felhívja a figyelmet a látásvesztés megelőzésének és kezelésének fontosságára.

A Látás Világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Intézet (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezést – „Vision 2020” – tett az elkerülhető vakság megelőzésre, amihez számos ország, közte Magyarország is csatlakozott.

Magyarországon kimagaslóan magas a vakok számaránya, és a területi egyenlőtlenségek is jelentősek, a lakosság arányában közel két és félszer több vak ember él vidéken, mint a fővárosban.

A cukorbetegség a szerzett vakság egyik leggyakoribb oka, és az előfordulása folyamatosan növekszik. A jelenleg becsült kb. 750.000 fős cukorbeteg populációban 32.000 beteg vak vagy súlyos látássérült, és jelenleg évente további 1000 cukorbeteg veszíti el látását.

Mivel Magyarországon a kereső korú lakosság vezető vaksági oka a cukorbetegség, a diabeteses vakság okozta költségek jelenleg mintegy évi 30 milliárd forintot tesznek ki. A számítások szerint az állam éves szinten kb. 750.000 forintot költ egy diabéteszes vak betegre, amit a betegek saját zsebből minimálisan évi 330.000 forinttal egészítenek ki.

Fontos, hogy ezen kiadások jelentős része (a számítások szerint kb. 530.000 forint) nem közvetlen egészségügyi kiadás, hanem a szociális támogatás és ellátás költsége.

Emellett az is jelentős terheket ró az államra, hogy a keresőkorú vak diabeteses betegek kiesnek a munkaerőpiacról, nagyrészük egyáltalán nem dolgozik, vagy nem képzettségének megfelelő állásban dolgozik.

Fontos látni, hogy az említett költségek kétharmada – évi 20 milliárd forintnyi kiadás – hosszú távon, megfelelő szűrőprogramok és terápiás eszközök bevezetésével megtakarítható lenne!

A helyzet javítására az idei évben megalakult a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért, melynek fő célja, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet már említett, a szem egészségét érintő globális akciótervének (Universal eye health: a global action plan 2014-2019) hazai megvalósítását.

A Nemzeti Programbizottságot 11 szervezet vezetői alakították meg, akik közösen olyan programterveket dolgoznak ki, ami a fenti célok elérését és megvalósítását segítik. A Bizottság a Látás Világnapja alkalmából tervezi előterjeszteni első konkrét programjavaslatait.

A javaslatok magukban foglalják az elkerülhető vakság és gyengénlátás megelőzését, a jó látás megőrzését, illetve a látás rehabilitáció elérhetőségének fejlesztését, valamint a vakok és a gyengénlátó személyek számára a teljes élet lehetőségének biztosítását.
A cukorbetegek látásvesztésére visszatérve a nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a diabeteses betegek megfelelő szűrésével megelőzhető a vakság.

A magyar szakmai elvárások egyértelműek e kérdésben (a 2-es típusú cukorbetegségben a diabetes diagnózisakor szemészeti vizsgálat is szükséges, illetve legalább évente egy alkalommal szemészeti ellenőrzés szükséges), azonban a megvalósítás nem mindig sikeres. A nemzetközi gyakorlatban ezért a drága ellátások helyett ma már gyakran telemedicinális megoldásokat alkalmaznak, mivel költséghatékonyabbak és célzottabbak.

Ennek során a vizsgálati helyszínen lefényképezik a beteg szemét, a fényképet továbbítják egy kiértékelő központba (ami bárhol lehet a világban), és a központban értékelik ki az eredményt. Lényeges, hogy sem a fényképezéshez, sem a kiértékeléshez nem szükséges szemész-szakorvos jelenléte! Ez nem csak sokkal olcsóbbá teszi a szűrést, de a jelenlegi közismerten szűkös szakorvosi kapacitásokat is tehermentesítené.

A másik teendő a már kialakult betegség modern kezelése. Az elmúlt években olyan biotechnológiai készítmények váltak elérhetővé, amik közvetlenül az érintett szembe injekciózva állíthatják meg a további látásvesztést. Ezek hatóanyagok kifejezetten szemészeti alkalmazásra lettek kifejlesztve, mivel gátolják az olyan új, rendellenes erek képződését a szemben, amelyekből gyakran folyadék, illetve vér szivárog, ami a látásromlást/vesztést okozza.

Fontos lenne, hogy minden rászoruló beteg hozzáférhessen e gyógyítási lehetőséghez.
Ezek a készítmények valóban nem olcsók, azonban a kezelés költsége nem összemérhető egy megvakult beteg 20-30 éven történő ellátásával, arról a forintban nehezen kifejezhető haszonról nem is szólva, hogy valaki nem veszti el a szeme világát.

A Programbizottság több programot is szervez a Látás Világnapja alkalmából:
  • Október 13-án 9-16 óra között ingyenes szűrővizsgálatot tart Gyöngyösön, a Jókai utca 11 szám előtt. A kezdeményezés keretében – számos egyéb szűrővizsgálat mellett – elsősorban a cukorbetegségben érintettek látásvizsgálatára helyezik a hangsúlyt, szemész szakorvosok és szakdolgozók bevonásával. A helyszínen réslámpás szemvizsgálaton, valamint szemfenék vizsgálaton is részt vehetnek az érdeklődők.
  • A társszakmákkal (pl. diabetologusok) a betegszervezettek és a döntéshozókkal közös szakmai kerekasztal megbeszélésen vitatják meg legfontosabb teendőket.
  • z Országgyűlés Népjóléti bizottsága Elnök Asszonyának segítségével, írásban tájékoztatják a bizottság tagjait a téma legfontosabb részleteiről.
Végezetül fontos kiemelni, hogy az elváltozások már tünetmentes állapotban is egyszerű és fájdalommentes szemfenék vizsgálattal kimutathatók. Az esetleges elváltozások időben történő feltárás esetén kezelhetők, a megfelelő eljárás mellett, a vércukorszint megfelelő beállítása valamint a megfelelő életmód mellett a súlyos látásromlás, vagy végleges látásvesztés elkerülhető.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy AZ ESETLEGESEN ÉRINTETTEK ELMENJENEK A SZÜKSÉGES VIZSGÁLATRA! Óvja Ön is szeme világát!

látás világnapja, vakság, megelőzés

2016-10-14 16:17:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop