Óvjuk szemünket a napfénytől

A szemet ért sugarak is károsodáshoz vezethetnek, ugyanúgy, mint ahogy a gyermekeket ért napsugárzás felnőttkorban bőrrákot okozhat.

szemvédelem, napfény | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy amerikai egészségvédő szervezet közzétette a napfény káros hatásáról szóló kutatások eredményeit, és tanáccsal szolgál, hogyan előzhetők meg az olyan későbbi megbetegedések, mint a hályog vagy a korral járó sárgafolt-elfajulás.

– Akár a vízpartra megyünk nyáron, akár síelni a hegyekbe télen, az UV-sugarak súlyosan károsíthatják a szemünket – mondja Elizabeth Battaglino Cahill, a szervezet igazgatója. – Mint ahogy a bőrünket óvni kell a leégéstől, a szemünk védelmére is fokozott gondot kell fordítanunk.

Hogyan védjük a szemünket:

– Háromféle UV-sugárzás létezik, UV-C, UV-B és UV-A. A szemet a leginkább az UV-B károsítja, egyes kutatók szerint hozzájárulhat a hályog vagy rák kialakulásához is.
– A védelmet már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A kutatók szerint az embert élete során ért UV-sugárzás 80 százaléka 18 éves kor előtt történik. A kisgyermekek szeme ráadásul több UVA-sugarat enged át a retinára, mint a felnőtteké, így náluk fokozott a kockázat.
– Viseljünk napszemüveget. Olyat keressünk, amely 1-1 százalék UVB-nél és UVA-nál nem enged át többet. A lencse legyen sötét és kellően nagy, hogy oldalról se érhesse fény a szemünket.
– Ha kontaktlencsét viselünk, az már önmagában is véd, a legjobbak az 1. osztályú UV-blokkolók.
– Viseljünk kalapot, a széles karimájú kalap is óvja szemünket a naptól.
– Végül a bőrünkről se feledkezzünk meg, legalább 15-ös faktorszámú napvédőt használjunk, de még jobb a 30-as. Bőven és gyakran alkalmazzuk.

Medical News Today
| szemvédelem, napfény
2006-07-13 13:19:13


Óvjuk a szemünket szoláriumban is

A hosszú tél után vágyunk leginkább a napsütésre és melegre. Brit szakemberek ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a szoláriumot használóknak éppen úgy kell véde...


Szemünk védelmében

Mostanában sok szó esik, és helyesen, a bőrnek a nap UVB és UVA sugaraitól való védelméről, de kevesebb arról, hogy a káros sugarak a szemünknek is árthatnak.


A szemünket is óvni kell a káros napsugárzástól

A legtöbben használunk valamilyen fényvédő készítményt bőrünk UV-sugarak elleni védelmére, de a szemünkről gyakran megfeledkezünk. Szakemberek szerint az UV-sugarak ...


Szemsérülések sport közben

Itt a tavasz, és egyre többen mennek ki a szabadba sportolni, mozogni. Az Amerikai Optometriai Társaság Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 600 e...


Óvjuk szemünket a napfénytől

A szemet ért sugarak is károsodáshoz vezethetnek, ugyanúgy, mint ahogy a gyermekeket ért napsugárzás felnőttkorban bőrrákot okozhat.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^