Hirdetés

Eltűnnek a „jó baktériumok”

A nyugati életforma az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok sokféleségének csökkenéséhez vezet - közölték kanadai és ausztrál kutatók, akik az amerikai és a pápua új-guineai népesség bélflóráját hasonlították össze. A vizsgálat eredményeit a Cell Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmány ismerteti.

nyugati életforma, emésztőrendszer, mikroorganizmus |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az emberi testben mintegy 100 billió mikroorganizmus található, az úgynevezett mikrobiom dinamikus kölcsönhatásban van a gazdaszervezettel. Összetételét egyaránt befolyásolja a táplálkozás, az anyagcsere, az immunrendszer működése. Ezzel párhuzamosan a mikrobiom által kiválasztott anyagcseretermékek hatással vannak az emberi szervezet anyagcseréjére. A mikrobiom legnagyobb részét a bélflóra alkotja, amely részt vesz a megemésztetlen szénhidrátok lebontásában, ezek a baktériumok szintetizálják a B- és a K-vitamint, bontják le a szteroidokat, az epesavakat.

"A nyugati életforma többféleképpen is meghatározza a bélflóra összetételét, és csökkenti annak sokféleségét. A mikroorganizmusokra több tényező is hatást gyakorol: befolyásolja az étrend és a személyes higiéné, az antibiotikumok alkalmazása és a császármetszés. Ezzel együtt nem ismerjük, hogy pontosan milyen mechanizmusok játszanak szerepet a mikrobiom összetételének megváltozásában " írja a tanulmány vezető szerzője.

A kanadai és az ausztrál kutatók két pápua új-guineai földműves közösségben vizsgálták a felnőttek, illetve amerikai lakosok székletmintáit. Az Egyesült Államokban élők bélflórájából hiányzott körülbelül félszáz olyan baktériumféleség, amely az óceániai népesség mikrobiomjának a "törzsét" képezte, emellett a pápua új-guineaiak esetében kisebb volt az egyéni variációk száma is. A kutatók véleménye szerint a baktérium törzsek nagyobb fajgazdagságában szerepet játszott a mikroorganizmusoknak emberről emberre való terjedése.

A tanulmány szerzői kiemelték: az eredmények arra világítottak rá, hogy a nyugati életmód, de különösen a vezetékes ivóvízellátás és a csatornázás kulcsszerepet játszik a mikrobiomban bekövetkezett változásokban. A nyugati népességnek ugyan jobb az egészségi állapota, és a fejlett társadalmakban hosszabb a várható élettartam, ugyanakkor a nem fertőző krónikus megbetegedések egyre gyakoribbak. Ezért meg kell találni a módját annak, hogy hogyan küszöbölhetők ki ezek a káros "mellékhatások" anélkül, hogy veszélybe kerülnének a nyugati életmód vívmányai.

A kutatók fontosnak tartják azon baktérium féleségek élettani szerepének a tanulmányozását is, amelyek hiányoznak a nyugati népesség mikrobiomjából. "Egy ilyen vizsgálat révén sok újat tudhatunk meg a nyugati civilizációs betegségek okairól, és új kezelési és megelőzési módszereket lehet kidolgozni".

EurekAlert!

nyugati életforma, emésztőrendszer, mikroorganizmus

2015-04-20 20:44:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop