Hirdetés

Versenyfutás - a hasmenéssel

Legkevesebb 2,5 millió ember halt meg hasmenés következtében a világon még pár évvel ezelőtt is. Ehhez képest lényegesen kevesebben szenderültek öröklétre olyan betegségekben, mint az AIDS - 1,5 millió, vagy a malária - 2,1 millió, amelyek inkább a figyelem középpontjában állnak. Tehát a hasmenés, ha nem kezelik időben és megfelelően, akár halálos kimenetelű is lehet!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(7):48-49   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

A WHO jelentése szerint az évente előforduló hasmenéses betegségek kb. kétharmadát ambulánsan diagnosztizálják és kezelik, a maradék egyharmad otthon kúrálja magát.

Harmadnapra...

Hasmenésről - diarrhoiáról - akkor beszélhetünk, ha a napi széklettérfogat több, mint kétszeresére nő, súlya meghaladja a 300 grammot, és folyadéktartalma is jelentősen megnövekszik, egészen a vizes hasmenésig.

Márpedig ez szervezetünk számára folyadék- és ásványianyag-vesztést jelent. A folyadék- és elektrolitvesztés különösen a csecsemők és kisgyermekek esetében válhat gyorsan veszélyessé. Hatására a vér besűrűsödik, és a keringés összeomolhat. A hasmenés gyakori kísérője a hányinger, a hányás és a bélgörcsök.

Szerencsére a legtöbb érintett esetében a hasmenés akut, ártalmatlan, önszabályzó, vagyis három nap után elmúlik . A krónikus hasmenést azonban komolyan kell venni! Ilyenkor a bélnyálkahártya olyannyira begyullad, hogy már nem tudja ellátni feladatát, akadályozza a tápanyag felszívódását. Ilyen esetben a bélnyálkahártya áteresztővé válik, s a gyulladt bélből a méreganyagok akadálytalanul bekerülnek a szervezetünkbe. A gyulladások és a mérgek következtében az érintetteknek erős fájdalmaik is vannak.

Okok és következmények

Ozmotikus hasmenés

Oka: rosszul vagy egyáltalán nem felszívódó, vízben oldható, ozmotikus aktív anyagok jelenléte a bélben. Ennek következtében folyadékdömping keletkezik a belekben, s a bélbolyhok már nem tudják felszívni a vizet. Következménye: hirtelen kiszáradás.

Felszívódási zavar okozta hasmenés

Oka: az elektrolitok és a víz felszívódása és kiválasztása közötti aránytalanság a vékony- és vastagbélben - ekkor értelemszerűn a kiválasztás van túlsúlyban. A makroszkopikusan felismerhető vizes széklet és súlyvesztés tipikusan erre a hasmenésre jellemző. Ilyenkor két hasmenéses székletürítés között hosszabb idő telik el.

Következménye: fokozott legyengülés, vérszegénység, fogyás.

Kiválasztási zavar okozta hasmenés

Oka: a bélnyálkahártya akut, illetve krónikus gyulladása. Ez nagyobb mennyiségű nyálkát eredményez a bélben. A gyulladás miatt a víz és az elektrolitok felszívódása csökken.

Következménye: hasi görcsökkel járó, nyálkás, vizes széklet, erőtlenség, hiánytünetek.

Mozgászavar okozta hasmenés

a) Intenzív bélmozgás

Következménye : az ételpép rövidebb ideig érintkezik a bélnyálkahártyával, ezáltal csökken a felszívódás teljesítménye.

b) A belek csökkent mozgása

Következménye : az ételpép a bélben hosszabb ideig marad, ezért ez bakteriális túltengéshez vezet: az erjedés és rothadás miatt erős puffadással jár a formátlan széklet.

Akut vagy krónikus?

Klinikailag a fent említett okoktól függetlenül a hasmenés két fajtáját különböztetjük meg: az akut és a krónikus hasmenést.

Az akut hasmenés diagnózisa magában foglal sok fertőzéses betegséget is. Különös jelentőségűek itt a gyenge immunrendszerű pácienseknél fellépő, egyébként nem kórokozó által kiváltott fertőzéses megbetegedések. Nemritkán az antibiotikumok is kiváltanak álhártyás vastagbélgyulladást, aminek hasmenés lesz a következménye. A fertőzések vagy antibiotikum-szedést követően jelentkező hasmenés oka a bélbaktérium-flóra zavara.

Fontos!

Alapvetően érvényes: amennyiben a hasmenés két napnál tovább tart, lázzal és véres széklettel jár, feltétlenül szükség van laboratóriumi székletvizsgálatra!

Hol a bűnbak?

Az akut hasmenéses tünetek megjelenésének számtalan oka lehet.

1. Baktériumok, vírusok, élősködők és gombák okozta fertőzések: például szalmonella, E. coli, herpes simplex, candida

2. Orvosi kezelésből származó károsodások:

  • 1 sugár okozta bélhurut, bélreszekció (bélrészlet eltávolítása)
  • 1 gyógyszerek, pl. antibiotikumok

3. Hormonális okok: pl. Zollinger-Ellison-szindróma, pajzsmirigyrák vagy -túlműködés

4. Emésztési zavar

  • Gyomorműködés zavarai: például sav- és pepszinhiány
  • Hasnyálmirigy-működés zavarai: például hasnyálmirigy-elégtelenség, enzimhiány
  • Máj- és epeműködés zavarai: például máj- és epeelégtelenség, csípőbél eltávolítása

Speciális esetek

  • nehézfémmérgezés: arzén, ólom, higany
  • alkohol: krónikus, mértéktelen alkoholfogyasztás

Ételmérgezések

Romlott tonhal, makréla és szardínia fogyasztása során a bennük található biogén aminok okoznak ételmérgezést. Gyógyír erre a hisztamináz. Egyébiránt 200 mg/kg-nál magasabb hisztamintartalmú hal és halkészítmények nem forgalmazhatóak.

A halkonzervekből a hisztamin dekarboxilálással szabadul fel. A fogyasztás után egy órán belül az ételmérgezés tipikus jelei mutatkoznak. Az akut hasmenés csak egy tünet a sok közül, mint például a rosszullét, égő érzés a szájban, légzési, szív- és keringési panaszok, a bőr és a nyálkahártya megdagadása, csalánkiütés, flush-szindróma, erős fejfájás, hányinger, hasfájás.

Kitartó tünetek

Krónikus hasmenés esetén a panaszok három napnál tovább tartanak. Okai nagyon különbözőek lehetnek. A klinikai panaszok a pácienseknél nem lokalizálhatóak, a hasfal puha és benyomható, rendszerint nem tapasztalható izomvédekezés és nyomási fájdalom.

A következő szervi panaszokat kell kizárni:

  • máj: hepatitis erős levertséggel, a vizelet és széklet elszíneződésével
  • vastagbélgyulladás: éjszakai székletürítés többnyire vastagbélgyulladásra utal, gyakran nyákürítéssel és vérzéssel jár
  • epeútgyulladás: bár hasmenés ritkán fordul elő, de nem teljesen kizárt, híg székletürítés inkább az epehólyag-eltávolítás után szokott előfordulni pl. zsírosabb ételek hatására
  • krónikus hasnyálmirigy-gyulladás: a páciens heves, tompa, kínzó fájdalomra, felfúvódásra, rothadásos diszpepsziára és hasmenésre panaszkodik
  • diabéteszes hasmenés: a páciens éjszakai híg székletürítésre panaszkodik, mely gyakran napközben is felléphet, általában hasi fájdalmakkal
  • krónikus veseelégtelenség: a beteg panaszai sokfélék - növekvő gyengeség, gyors fáradékonyság, fejfájás, émelygés, hányás, étvágytalanság, néha hasmenés, ritkán légszomj, viszketés, esetleg látászavar
  • vastagbéldaganat
  • pajzsmirigy-túlműködés
  • Különleges forma: Colon irritable, azaz az ingerbél vagy ideges bél. Ekkor is előfordul hasmenés és más panaszok, mint a felfúvódás, a teltségérzet, a székrekedés, a hasgörcsök, gyakran váltakozva anélkül, hogy a speciális okok felismerhetők lennének.

Alapos kivizsgálást!

A hosszabb ideig elhúzódó - 2-3 hétig tartó - krónikus hasmenés alaposabb kivizsgálást igényel: például, hasi ultrahangot, endoszkópiát, emésztettségi tesztet, hormonanalízist. Mindezt meg kell előznie egy egyszerű, olcsó és a beteget sem megviselő laboratóriumi székletvizsgálatnak.

Krónikus hasmenés esetén a laboratóriumi székletvizsgálat előtt a pácienst részletesen kikérdezik étkezési szokásairól, emésztéséről, valamint székletürítési szokásairól.

A székletvizsgálat a székletflórára, az anyagcseretermék vizsgálatára és az emésztőenzimekre terjed ki.

Krónikus hasmenésnél elsősorban az epesavak és a hasnyálmirigy által termelt enzim vizsgálata a legfontosabb, mert az emésztési zavarok gyakran együtt járnak krónikus hasmenéssel.

Jó tudni!

A hasmenés elsődlegesen a szervezet tisztulási folyamata. Rendszerint önmagának szab határt. Ezért csak három napnál hosszabb ideig tartó, lázzal és fájdalommal járó hasmenést kell kezelni.

Terápiás javaslatok

Akut hasmenés

Kezelési javaslatok: az okok megszüntetése, kímélő étrend, fizikális terápia, gyógyszerek, háziszerek.

A könnyebb lefolyású, akut hasmenésre a következő kezelés javasolt: első nap koplalás, a második naptól kímélő ételek - kétszersült, nyákleves stb. -, a harmadik-negyedik napon az érintett már ehet mindent, amit megkíván, de kerülnie kell a felfúvódást okozó és citrustartalmú ételeket, italokat. Bőségesen kell folyadékot fogyasztani, 24 óra alatt 4-5 litert!

Tipp: gyógyteába cseppentett borsmenta-, teafa- vagy levendulaolaj hatása görcsoldó, szélhajtó, epehajtó, antibakteriális, váladékoldó, hűsítő.

Bevált szer az "almaecet-limonádé": elkészítéséhez egy pohár szénsavmentes vízhez 3 kávéskanál almaecetet kell adni. Naponta háromszor, étkezés előtt apró kortyokban kell elfogyasztani, amíg a hasmenés tart. Az almaecet fékezi a hasmenést, ezáltal szabályozza a bélműködést, és a bélfalon levő méreganyagokat felszívja, illetve semlegesíti. Használható gyömbérgyökérrel, grépfrútmagcseppel (30 csepp 1 pohár teába) vagy zsályával együtt is.

Fizikális terápia: az egész testet érdemes lemosni fokhagymás almaecetes oldattal. A beleket tehermentesíti, ha forró-nedves almaecetes borogatást teszünk a hasunkra naponta kétszer két órán át.

Ajánlott ételek: a sárgarépa, a torma, az articsóka és a cékla mértékkel történő fogyasztása is ajánlott, mivel antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak, és megkötik a bélben levő méreganyagokat. Nagyon fontos, hogy alaposan meg kell rágni őket!

Krónikus hasmenés

Kezelési javaslatok: okok megszüntetése, kímélő étrend, sok folyadék, gyógyszerek, fizikális terápia.

Gyógyszeres kezelés: hasmenés elleni por, illetve emésztésjavító, gyulladáscsökkentő kapszula felnőttek, gyerekek és csecsemők számára. Hatása: a széklet gyorsan normalizálódik, megköti, illetve semlegesíti a toxint, segíti a víz- és elektrolitfelszívódást, regenerálja a bélflórát.

Felhasználható még utazási hasmenés megelőzésére, illetve tüneti kezelésére.

Természetes alapanyagú szerek: akut és krónikus emésztési zavarok, felfúvódás, hasmenés, bélgyulladás esetén sokat segíthetnek. A bélflórarendező készítmények alkalmazása sok makacs esetben felgyorsítja a gyógyulást.

J. Zs.

2004-06-26 13:54:34

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop