Hirdetés

Felfújódó tabletta, mint a gömbhal

Tudósok olyan kocsonyás tablettát fejlesztettek ki, amely a gyomorba jutva pingponglabda méretűre fújódik fel, akár egy gömbhal, és monitorozza a gyomor belsejét. A Massachussetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a Nature Communications című folyóiratban közölték tanulmányukat.

gömbhal, gyomor, diagnosztika |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


A tabletta a szervezetbe jutva úgy viselkedik, mint egy gömbhal, amely pillanatok alatt felfújja magát, ha fenyegetést érez. Egyelőre csak sertéseken tesztelték, melyek gyomor-bélrendszere nagyon hasonlít az emberéhez. A tapasztalatok szerint a pirula egy hónapig marad a gyomorban.

A felfújódó tablettába többféle érzékelőt lehet telepíteni, amelyek kimutatják a gyomorba került baktériumokat és vírusokat, később az is elképzelhető, hogy olyan apró kamerát juttassanak a gyomorba, amely hetekig figyelemmel kísérheti egy daganat vagy fekély viselkedését.

A tabletta kétféle hidrogélből áll: egy belső, részecskéket áteresztő rétegből, és egy külső, védő membránrétegből. Ez adja a kocsonyás állagot, ami miatt gyorsan tud terjeszkedni a gyomorban, és teljes méretét elérve nem is tud kijutni belőle.

A felfújódó tablettát bármikor el lehet távolítani, ha a páciens kalcium oldatot iszik, mivel attól a tabletta azonnal visszanyeri eredeti méretét. Ezt követően biztonságosan áthalad az emésztőrendszeren és távozik a szervezetből - írta a kutatócsoport.

A tabletta puha és tovább marad meg a gyomorban, mint jelenlegi alternatívái, amelyek általában műanyagból vagy fémből készülnek.


gömbhal, gyomor, diagnosztika

2019-02-03 17:12:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop