Hirdetés

A nyelőcső fekélyes elváltozásai

A nyelőcső nyálkahártyáján viszonylag ritkán keletkeznek fekélyek. Ezek elsősorban mechanikus okok (idegen test stb.) miatt jönnek létre. Egy másik csoportba sorolhatók azok a fekélyek, amelyek fertőzések kapcsán alakulnak ki.

nyelőcsőfekély |

Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.

A legsúlyosabbak általában azok a fekélyek, amelyeknek kialakulásában azok a tényezők játszanak szerepet, melyeket a gyomor és nyombél fekélyeinek esetében ismerünk.

A nyelőcsőben ugyanis ezek a fekélyek hegesedéssel gyógyulnak és a nyelőcső szűkületéhez vezetnek, másrészt életveszélyes vérzést okozhatnak és a nyelőcső átfúródását eredményezhetik.

Kimagasló tünete a nyelés közben észlelhető fájdalom, amelyet gyakran hányinger, hányás kísér. A fájdalom helye nem jellegzetes, a kardnyúlvány magasságában a legkifejezettebb, és a hátba sugározhat.

A röntgenvizsgálat ritkán teszi lehetővé a fekély kimutatását, csupán a kísérő görcsös, vagy a már kialakult szervi szűkületek ki mutatására alkalmas. Sokkal eredményesebb a nyelőcső tükrözéses vizsgálata, de csak akkor, ha biopsziás kimetszést is végzünk szövettani feldolgozás céljából a rosszindulatú daganatos elváltozástól való elkülönítés érdekében.

Kezelés

A felfedezett nyelőcsőfekélyeket nyálkahártya-bevonó szerekkel, szükségszerűen savcsökkentők adásával és a kémiai izgató anyagokat tartalmazó ételektől való tartózkodással eredményesen gyógyíthatjuk. Természetesen szűkület kialakulása esetén, annak előrehaladott állapotában, csak a műtéti megoldás segít.

nyelőcsőfekély

2007-11-20 12:13:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop