Hirdetés

Ha túlteng a sav

A gyomorműködés zavarai két nagy csoportra oszthatók. Egyesek szervezete arra hajlamos, hogy túl sok gyomorsavat termeljen. Az ilyen emberek gyakran panaszkodnak gyomorégésre, savas felböfögésre. Máskor kevés a gyomorsavunk, ez emésztési problémákhoz, felpuffadáshoz, teltségérzethez vezet.

gyomor, sav, emésztés |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.

IDEGES GYOMRÚAK, FIGYELEM!

Mit tegyünk hát, ha "ideges a gyomrunk?" Igyunk kamillateát! A kamilla virága görcsoldó, gyulladáscsökkentő és megszünteti a felfúvódást. Ügyeljünk azonban a kamillatea minőségére! Nem mindegyik tea tartalmaz elegendő hatóanyagot (de ettől még például szemborogatás céljára vagy öblögetésre tökéletes lehet). Érdemesebb patikákban kapható kamillát használni.

Reggel, ébredéskor apró kortyokban fogyasszunk el egy csésze meleg kamillateát natúran, édesítés nélkül! Majd feküdjünk hanyatt és maradjunk így 5 percig! Ezután újabb öt percre forduljunk a bal oldalunkra, majd hasra, végül a jobb oldalunkra! A kúrát végezhetjük lenmagnyákból készített teával is. A nyák bevonatot képez a gyomor falán, és nyugtatja azt.

A macskagyökérből és citromfűből készített tea is jó hatású az ideges gyomorra, akárcsak a borsmenta teája. Ha túl sok a savunk, igyunk frissen préselt krumplilevet és káposztalevet! Ezek még a gyomor-, illetve vékonybélfekélyben szenvedők állapotát is javítják.

MIT AJÁNL A NATÚRMEDICINA?

A gyomor kapcsolja össze a külsőt és a belsőt, a sajátot és az idegent. A gyomor elsősorban a szervezet energiaellátását biztosítja, és védekezik a táplálékkal bekerülő kórokozó csírák ellen. A natúrmedicina ennek a védelmi működésnek az ellátását igyekszik helyreállítani.

Rendkívül hatásos gyógymódok:

  • az akupunktúra, akupresszúrás masszázs, köpölyözés
  • az autogén tréning
  • a jóga.

Ezek a felhas véredényeinek kitágítását célozzák, a gyomor és a bél izomzatának elernyedését idézik elő, valamint a gyomornedv- elválasztást is szabályozzák. Az emésztési zavar, valamint lelki terhelés esetén fellépő gyomorgörcsök a melegérzés előidézésével megszüntethetők. A nyelőcső, a gyomor és a bélperisztaltika ritmusa visszatér, normalizálódik.

A Bach-féle virágterápia a beteg kedélyállapotát emeli, különösen ajánlható a működési zavarok kezelésére és a lelki eredető emésztőszervi zavarokban.

Diéta: Mérsékelni kell a bélben folyó rothadási, erjedési folyamatokat, amelyre a legalapvetőbb módszer az étkezési szokások megváltoztatása. Fontos az étel alapos megrágása, az étkezés befejezése még a jóllakás előtt, a megfelelő tápanyag-kombinációk fogyasztása, valamint az étkezések közti elegendő hosszú szünetek betartása.

Mayr-kúra: Krónikus gyomor-, patkóbél, nyálkahártya-gyulladás és fekély kezelésére javasoljuk a kímélő regeneráló kúrát, melyet kellemes, lazító, görcsoldó hasi masszázzsal egészítünk ki.

Homeopátia: Elsősorban krónikus, pszichoszomatikus hátterű problémák kezelésére javasoljuk, bár egyes szerek az akut fájdalmat is enyhíthetik.

Rendterápia: Rendbe kell szedni a beteg fogazatát, rágóképességét. Nyugodtan odafigyelve, közben nem beszélgetve fogyasszuk el az ételt. Minden falatot alaposan rágjunk meg, és nyállal elkeverve nyeljünk le. Bőségesen reggelizzünk, de este csak keveset fogyasszunk, hogy éjjelre a beleinket tehermentesítsük, nyugalmukat biztosítsuk.

Talpmasszázs: Hatásos gyomorerősítő, emésztésserkentő módszer. Kúraszerű használata jelentősen lerövidíti a gyógyulás idejét.

Gyógyvizek: a hazai lúgos gyógyvizek Európa-szerte híresek kiváló hatásukról. Nemcsak a felesleges savat kötik meg, hanem serkentik az emésztést, kitűnő gyulladáscsökkentő és epehajtó hatásúak is. 6-8 hetes kúraszerű használatukkal akár a gyógyszerek feleslegessé is válhatnak.

HA HENYÉL A GYOMOR...

Segít a tárnicsgyökér, a kis ezerjófű, a kálmosgyökér, a fehérüröm, a cickafark.

FIGYELEM!

Aki gyomorfekéllyel vagy gyomornyálkahártya-gyulladással küzd, messzire kerülje el a keserűanyagokat tartalmazó gyógyteákat és -készítményeket, mert ezek a gyomorsavtermelés fokozása révén sokat ronthatnak egészségi állapotán! A borsmentateát ne fogyasszuk huzamosabb ideig, mert bár enyhíti a görcsöket és a puffadást, hosszú távon (3 héten túl) ront a gyomor állapotán, gyomorégésre hajlamosít!




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
gyomor, sav, emésztés

2002-07-25 12:29:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop