Hirdetés

Hogyan okoz fekélyt a Helicobacter pylori?

A virginiai egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy ezek a baktériumok, amelyek gyakran halált okozó rákot is kiváltanak, zseniális módját találták meg annak, hogy a gyomor igen savas közegében megtelepedjenek.

fekély, Helicobacter pylori |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A kutatók szerint ezek a baktériumok képesek arra, hogy érzékeljék a savkoncentrációt, és aszerint vándorolnak oda, ahol létezni és szaporodni tudnak. – A gyomor igen magas savtartalmú belsejéből az alatta levő hámszöveti sejtekhez vándorolnak, ahol már nem annyira savas a közeg – mondja dr. Hoffman.

Ehhez az szükséges, hogy a baktérium egyik végén egy savérzékelő receptor közvetítse az információt a baktérium másik végén található, és azt mozgató farokig.

A kutatóknak sikerült azonosítaniuk a TlbP nevű kémiai receptort, amely a sav pH-értékét érzékeli. Kimutatták azt is, hogy a pH-értékre érzékelten, mutáns baktérium már nem tudott megtelepedni a kísérlethez használt egerek gyomrában. A kutatók ezért úgy gondolták, hogy ha a mutáns baktériumnál helyreállítják a kemoreceptort, akkor az minden bizonnyal érzékelni tudja majd a savat. Az elmélet beigazolódott.

Mivel a pH-érzékelő képesség elengedhetetlen a baktérium számára a gyomor nyálkahártyájában való fennmaradáshoz, a TlbP receptor a kutató szerint fontos célpontja lehet újfajta kezelési módszerek kikísérletezésének.

fekély, Helicobacter pylori

2006-05-31 12:24:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop