Hirdetés

Rejtélyes baktérium: Helicobacter pylori

Helicobacter pylori: bár ez a baktérium már régóta ismert, azonban csak néhány éve tekintik olyan "tényezőnek", amely egyértelműen hozzájárul a gyomorfekély kialakulásához, illetve elősegíti az emésztőrendszer felső szakaszának egyéb betegségeit.

helicobacter pylori, gyomor, baktérium, Helicobacter fertőzések, Helicobacter fertőzés |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Márkus, J.

Ez idáig még a szakértők sem tudtak teljesen egységes álláspontot kialakítani a Helicobacter pylorival kapcsolatban. A vélemények a "nem is olyan jelentős"-től az "ördögi"-ig terjedtek, néhány szakember pedig valamennyi közismert gyomorbetegség kiváltójának a Helicobactert tekinti.

"LÉTSZÁMELLENŐRZÉS"

Kezdjük talán azzal, hogy miként is lehet a Helicobacter pylori jelenlétét bizonyítani. Nos, a középpontban a gasztroszkópos (gyomortükrözéses) vizsgálatok állnak. Megfelelő vizsgálati módszernek bizonyult az urease (ez egy enzim) gyorsteszt, és a kilélegzett levegő H2mennyiségének elemzése, illetve a vérszerológiai meghatározás és a szövettani igazolás.

A HELICOBACTERREL KAPCSOLATOS TÜNETEK

Mai ismereteink szerint kapcsolat van a helicobacterfertőzés, a gyomor, illetve a nyombél, továbbá az operált gyomor fekélye és a szervi alap nélküli felső emésztőszervi panaszok (funkcionális dyspepsia), a gyomorrák, a gyomorra kiterjedő nyirokrák, valamint a krónikus gyomornyálkahártyagyulladás között.

Helicobacterrel való fertőződés esetén feltétlenül kezelésre van szükség, ha tükrözéssel igazolható a gyomor, illetve nyombélfekély, a nyálkahártya túlburjánzással járó krónikus gyulladás. A gyomorfunkció zavarainál meg lehet ugyan próbálni a megfelelő kezelést, azonban annak sikere kérdéses.

Nem kell gyógyszert adni a helicobacterre, ha a gyomorrákot akarjuk megelőzni. Ez meglehetősen figyelemreméltó kijelentés, minthogy a helicobactert tekintették a gyomorrák egyik fő kiváltójának. Persze erre vonatkozóan sincs egyetértés a szakemberek között.

A HAGYOMÁNYOS TERÁPIA

A helicobacterfertőzés kezelése nem megy könnyen, főleg a sok gyógyszer kemény mellékhatásai miatt, bár ezt sokszor az orvosok alábecsülik. Ráadásul a helicobacter viszonylag rövid idő alatt ellenállóvá válik a vele szemben alkalmazott antibiotikumokkal szemben. A szokványos kezelések során ezért rendszerint egyidejűleg kétféle antibiotikumot alkalmaznak, aminek a mellékhatásai természetszerűleg megsokszorozva je lentkezhetnek. Elsősorban a bélflóra károsodásával kell számolnunk, ezért aki 23 szert szedett, gondoskodjon a baktériumok regenerálásáról.

RENDEZZÜK A TÁPTALAJT!

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyszeres kezeléseket követő állapotjavulás nem mindig annyira hosszú távú. Így a helicobacter sikeres kiirtását követően is okvetlenül igyekezni kell, hogy annak táptalaját hosszú időn keresztül megszüntessük, mégpedig egészséges életvitelünkkel.

De nézzük, mi is nyújt táptalajt a helicobacternek. Első a megemelkedett gyomorsavkiválasztás, valamint az emésztőcsatorna flórájának módosulása és a gyomornyálkahártya gyulladása, illetve annak károsodása.

Bár a mai napig nem ismerünk olyan biztos hatású természetes szereket, amelyek közvetlenül hatnak a helicobacterre, mindenesetre kiindulhatunk abból, hogy az egészséges táplálkozás, a megfelelő életmód mindenképpen előnyös a megelőzés és a terápia szempontjából is.

EXTRA TIPPEK
  • Részesítsük előnyben a teljes értékű ételeket - teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket -, a lúgos hatású ételeket - például burgonya -, ugyanakkor következetesen mondjunk le a cukorról, illetve a cukortartalmú ételekről, italokról.
  • Mellőzzük az élesztővel készült táplálékokat, kelt tésztákat.
  • A következőkkel támogassuk bélflóránk egészségét: joghurt, kefir, kombuchagomba koncentrátum.
  • Rendszeresen iktassunk az étrendünkbe antibiotikus hatással rendelkező növényeket, mint például hagymát, fokhagymát, zsázsát.
  • Reggelente együnk meg egy evőkanál mézet, mert ennek is baktériumölő hatása van.
  • Kesernyés teákat, italokat (maximum 2 dl/nap) is fogyaszthatunk. Kitűnő nyálkahártya regeneráló a kamilla, cickafark, citromfű, orbáncfű és az édesgyökér keveréke.
  • A savtermelést zabkásával és gyógyvizekkel is segíthetjük helyreállítani.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
helicobacter pylori, gyomor, baktérium, Helicobacter fertőzések, Helicobacter fertőzés

2002-07-25 11:48:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop