Hirdetés

Aranyeres csomók

Lényege, hogy a végbél alsó szakaszán és az anális tájon levő vénás érhálózat egyes szakaszai kitüremkednek, s ezeket nevezzük aranyeres csomóknak.

aranyér, nodus |

Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.

Az aranyeres csomók kialakulásában a legdöntőbb az érfal veleszületett gyengesége, ritkábban a vénás nyomás megnövekedése. Különböző fokozatai lehetnek. Egy részük nem éri el a végbélnyílást és így a végbélben belül, az anus nyílása felett helyezkedik el. Másik részük enyhe formában kitüremkedik, és az anális csatornából is kiemelkednek. A legsúlyosabb forma az, amikor a hasprés fokozása nélkül is előesnek és nem helyezhetők vissza a társuló kötőszövetes felszaporodás miatt. Bizonyos tényezők hajlamosítanak kialakulásukra, mint a székrekedés, terhesség, kismedencei nyomásos folyamatok stb.

Az aranyeres csomó önmagában csak anatómiai rendellenesség. Betegséggé akkor válik, ha begyullad vagy vérezni kezd. Ez általában mechanikus sérülés s az azt kísérő fertőzés következményeként jön létre. A bekövetkező tünetek igen változatosak lehetnek. Akkor válnak fájdalmassá, ha gyulladás jelentkezik. Ilyenkor égő érzés, székelési fájdalmak támadnak, és végbélvérzés is felléphet. A fájdalom és a vérzés különböző intenzitású lehet, ez utóbbi gyulladás nélkül is bekövetkezhet.

A végbéltájék megtekintésével felismerhetők az apusnyílásban levő magányos vagy többszörös kékesvörös aranyerek, amelyek ujjal történő nyomásra kiürülnek, majd újra megtelnek vérrel. A belső aranyerek felfedezéséhez végbéltükrözés szükséges.

Kezelésük során enyhe esetekben a gyógyszeres és diétás kezelésé a vezető szerep. Székletrendezés, rendszeres fertőtlenítő és gyulladást csökkentő végbéltoalett langyos vagy hideg vizes mosással, ülőfürdővel, a táróizomzat tréningje segíthet. Reparon kúp, rostdús étrend, paraffinolaj fogyasztása segíthet a széklet sikamlóssá tételében. Súlyosabb esetben az aranyerek elzárása, szöveti izgató anyagnak a nyálkahártya alatti részbe történő befecskendezése vagy speciális eszközzel az erekre helyezett gumigyűrű felhelyezése, fagyasztás vagy lézeres kezelés jön szóba. A belső aranyerek klasszikus kezelési módja a sebészi eltávolítás.

aranyér, nodus

2007-11-20 12:17:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop