Hirdetés

Végbéltáji panaszok

A testnyílások fontos szerepet töltenek be mindennapi életünkben. Gondozásuk, "karbantartásuk" igen sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket.

végbéltáji panaszok |

Gyógy-ír   Kisalföld | Hegedűs, L.

A végbél ép anatómiai és funkcionális állapotban lehetővé teszi a széklet raktározását, az akaratlagos székletürítést. Ennek egyik legfontosabb feltétele a tökéletes zárás. Ezt a feladatot a végbélcsatorna magasságában elhelyezkedő záróizomzat és a visszeres párnák biztosítják. Ha mindkettő ép, a zárás tökéletes, ami azt jelenti, hogy még a szelek is csak akaratlagos funkció során távoznak.

Ép viszonyok közt is előfordulhatnak kisebb-nagyobb panaszok: végbéltáji viszketés, égő, csípő érzés, kisebb fájdalmak. Ennek oka lehet a terület nem megfelelő tisztántartása, ami következhet a nem kellő odafigyelésből és sokszor nehezítik az alkati sajátosságok is. A panaszok egy részét különféle allergiás reakciók is eredményezhetik. Mosóporok, textilfestékek a leggyakoribb allergének. Lehetnek a panaszok egyéb betegségek jelző, illetve kísérő tünetei is, mint például a bélférgesség, cukorbetegség.

Ezen betegségek kizárása esetén a panaszok a legtöbb esetben egyszerű módszerrel megszüntethetők: mosószer-váltás, színes alsóneműk elhagyása és ami a legfontosabb végbélnyílás környékének tisztántartása, gondozása, amit a széklet utáni lemosásokkal(tusolás) rendszeres kamillás ülőfürdőkkel, a terület szárazon tarásával tudunk biztosítani.

Ezeknek az egyszerű panaszoknak nem megfelelő kezelése súlyosabb elváltozásokhoz, különféle betegségekhez is vezethet. Különféle megbetegedések során akár az anatómiai viszonyok, akár a funkcionális állapot változása a panaszok fokozódásához, újabb tünetek kialakulásához vezethet. Az aranyér betegség, a végbélrepedés, végbélpolipok, különféle gyulladásos betegségek a zárórendszer elégtelenségéhez vezethetnek.

Maguk a betegségek is gyakran járnak váladékképződéssel. A kialakuló átmeneti, vagy akár végleges, részleges, vagy teljes zárásképtelenség pedig a szél- és a széklet akaratunktól független távozását eredményezi. Ez minden esetben a végbélnyílás körüli bőrfelmaródását, idült gyulladását és akár rosszindulatú elváltozását okozhatja, nagyfokú fájdalom, erős viszketés, égés mellett.

Ezek az esetek már orvosi kezelést tesznek szükségessé. A kellő általános és helyi kezelés diétás előírások mellett ezekben az esetekben még fontosabb a higiénés követelmények és előírások szigorú betartása. Ennek elhanyagolása megfelelő orvosi kezelés mellett is a betegség rosszabbodását eredményezheti.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kellő odafigyelést a végbél körüli panaszokra. A gondos higiéné mellett fontos, hogy kisebb panaszok esetén is forduljunk orvoshoz.

végbéltáji panaszok

2022-11-20 11:35:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop