Hirdetés

Végbélrák: új eredmények

A végbélrák terjedésének megfékezésére alkalmas módszert fedezett fel egy ausztrál szakemberek által vezetett nemzetközi kutatócsoport, melynek sikerült módot találniuk arra, hogy megcélozzák a még szunnyadó rákos sejteket és megakadályozzák későbbi terjedésüket.

vastagbélrák, végbélrák, colorectalis carcinoma, rákos sejt |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kutatást vezető Elizabeth Vincan, a Melbourne-i Egyetem professzora azonosított egy sejtfelszíni receptort, a Frizzled 7-et, amely a rákos sejtek terjedéséért felelős.

A Stem Cell Reports című folyóiratban közölt tanulmány szerint a bélben lévő Lgr5 nevű őssejt kulcsszerepet játszik a daganat növekedésének beindításában. Ennek a sejtnek fehérjékre van szüksége a sérült bélterület helyreállításához. Ezek a fehérjék pedig úgy irányítják a sejtfunkciót, hogy a Frizzled receptorokhoz csatlakoznak.

Korábbi vizsgálatok tíz ilyen receptort azonosítottak, de az Lgr5 őssejtek esetében szerepet játszó változat mostanáig ismeretlen volt. "Ha kiiktatjuk a Frizzled 7 receptort, amíg a sejtek még szunnyadó állapotban vannak, akkor nem lesznek képesek beindítani a daganatnövekedést" - magyarázta Vincan, hozzátéve, hogy a cél most az, hogy idejében eljussanak az érintett sejtekig, mielőtt azok növekedni kezdenének. A következő lépés az lesz, hogy módot találjanak a Frizzled 7 receptor izolálására és célzottan megakadályozzák, hogy beindítsa a daganat növekedését és terjedését.

vastagbélrák, végbélrák, colorectalis carcinoma, rákos sejt

2015-06-27 11:05:35

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop