Hirdetés

Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizálni a nyelőcsőrákot.

nyelőcsőrák, protontranszfer reakció, tömegspektrométer |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók PTR (protontranszfer reakció) tömegspektrométerrel elemezték 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletmintáit.

Kiderítették, hogy hétféle ion segítségével képesek elkülöníteni a rákbetegeket az egészséges emberektől. A rákbetegek leheletében öt ion közepes intenzitása csökkent, miközben kettőé növekedett. (Az ionok olyan töltéssel rendelkező kicsiny részecskék, amelyekben eltér a protonok és az elektronok száma.)

A tömegspektrométernek három percre volt szüksége az eredmény megállapításához, és pontossága 85-90 százalékos volt.

További kutatások szükségesek még ahhoz, hogy eredményeiket kétséget kizáróan igazolhassák.

Kínában évente mintegy 370 ezer ember hal mega nyelőcsőrákban. Mind a betegség gyakorisága, mind halálozási rátája miatt Kína a leginkább veszélyeztetett országok között van a világon. Eddig olyan szűrővizsgálatok segítségével állapították meg a betegséget, mint a próbareggeli, endoszkópia, CT-vizsgálat, szövettani vizsgálat. Ezek a módszerek azonban nem illeszthetők be a mindennapos orvosi vizsgálatokba, és leromlott állapotú betegeknél nem végezhetők el.

A leheletet elemző tömegspektrométer a betegség korai felismerésében, a beavatkozásban és a halálozási arány csökkentésében segíthet.

nyelőcsőrák, protontranszfer reakció, tömegspektrométer

2016-12-14 10:00:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop