Hirdetés

A gyermekkori nehézségek meggyorsíthatják az öregedést

A kanadai British Columbia Egyetem szerzői szerint a gyermekkori stressz fokozhatja a kromoszómák végén található telomerek megrövidülését, mely a felnőttkori betegségek és a korai halál rizikójának emelkedésével járhat. A tanulmány az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

gyermekkori nehézség, öregedés, DNS |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók 4598 résztvevő - 50 év feletti férfiak és nők - nyálmintájának DNS-ét elemezték. A résztvevők 1992 és 2008 között kérdőíveket töltöttek ki az életük során akár gyermekként, akár felnőttként átélt traumákról, majd a kutatók összevetették az eredményeket a telomerek hosszával.

A telomerek védik a kromoszómákat azoktól a károsodásoktól, amelyek a sejtek öregedését és a korai halált idézik elő.

Minden egyes nagy gyermekkori trauma 11 százalékkal növelte a telomerek megrövidülésének kockázatát - állapították meg a kutatók. Figyelembe vettek egyéb tényezőket - a dohányzást, az iskolázottságot, az anyagi helyzetet, a kort, a testsúlyt és a kórelőzményeket - is.

A nagy traumák közé számított az alkoholista vagy drogos szülő, a bántalmazás, az évismétlés és a család anyagi nehézségei. A kutatók szerint a lelki és szociális stressz erősebben befolyásolja a telomerek rövidülését, mint a pénzügyi gondok.

Azt nem bizonyították, hogy a gyermekkori traumák okoznák a telomer rövidülését, csak a kapcsolatot.

Korábbi tanulmányok a szív- és tüdőbetegségek, a diabétesz, az Alzheimer-kór és egyes ráktípusok kockázatát hozták összefüggésbe a telomerek hosszával.

Más kutatások szerint a stressz felgyorsíthatja az immunrendszer öregedését és a sejtműködés romlását okozhatja - tették hozzá a szerzők.

gyermekkori nehézség, öregedés, DNS

2016-10-10 21:30:32

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop