Hirdetés

A Neander-völgyi emberre jellemző fülszerkezetet találtak egy kínai leletnél

Eddig a Neander-völgyi ember jellegzetességének tartott belsőfül-szerkezetet mutattak ki egy Kína területén kiásott ősember koponyájában.

neandervölgyi ember, fülszerkezet, belsőfül-szerkezet, ősember |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) hétfőn közzétett eredmények kétségbe vonják, hogy a belső fül szóban forgó jellegzetességei az Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt Neander-völgyi ember sajátosságaként tarthatók számon. Ez a hipotézis az 1990-es évek közepén Neander-völgyi koponyákon végzett komputertomográfiai (CT) vizsgálatokon alapult.

A lelet kora is összezavarja az eddigi elméleteket, a kínai ősember ugyanis körülbelül 100 ezer évvel ezelőtt élhetett, míg a Neander-völgyi közösségek mintegy 30-40 ezer évvel ezelőtt virágoztak.

"Teljesen meglepett minket a dolog" - fogalmazott közleményében Erik Trinkaus társszerző. A St. Louis-i Washington Egyetem antropológia professzora szerint a felfedezés csak tovább bonyolítja azoknak az elméletek eddig is gazdag tárházát, amelyek az ember eredetét, a vándorlási mintákat és a lehetséges kereszteződéseket próbálják megmagyarázni. A friss eredmények magyarázataként esetleg az a hipotézis is felmerül, hogy népességkeveredés történt az Európában és Nyugat-Ázsiában élő korai Neander-völgyi ember és a mai Kína területén élő ősemberek között.

A koponyát még az 1970-es években találták meg Kína északi részén, de csak most vizsgálták meg mikro-CT technológia segítségével.

neandervölgyi ember, fülszerkezet, belsőfül-szerkezet, ősember

2014-07-08 21:28:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop