Hirdetés

A világon először végeztek szervátültetést őssejtek használatával

A világon először végzett szervátültetést őssejtek felhasználásával pénteken egy japán kutatócsoport.

őssejt, genetika, szervátültetés |

MTI Hírek11

Egy 70-es éveiben járó asszony szemébe olyan retinasejteket ültettek, amelyek úgynevezett iPS, azaz érett sejtekből indukált pluripotens őssejtekből származtak. Ezekből az emberi szervezet többféle szövete fejlődhet ki. A klinikai tesztet a Riken Kutatóintézet és a kobei Biomedikai Kutató és Innovációs Kórház munkatársai végezték.

A pénteki operáció elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálják, nem alakulnak-e ki szövődmények - köztük rákos daganat -, miután az őssejtes eredetű retinasejteket beültetik. A páciensnek időskori szembetegsége - makuladegenerációja, vagyis szemfenéki meszesedése - volt, mely vakságot is okozhat.

Az operáció előtt a Riken fejlődésbiológiai központjának Takahasi Kaszajo vezette kutatócsoportja először iPS-sejteket alkotott a páciens bőrsejtjeibe juttatott gének segítségével. Ezután az őssejtekből kialakította a retinát védő, úgynevezett pigment epithelium rétegének sejtjeit.

A kobei kórházban végzett kétórás műtét alatt az orvosok először eltávolították a retinaszövet beteg ereit, majd beültették az új retinaréteget - közölte a Riken.

A műtét után semmilyen komoly probléma vagy károsodás nem jelentkezett, a vérveszteség sem volt jelentős. A beteget három-hét napon belül tervezik hazaengedni.

Az iPS-sejtekkel kapcsolatos eredményeiért kapott Nobel-díjat 2012-ben a Kiotói Egyetem professzora, Sinja Jamanaka és kutatótársa, John Gurdon.

őssejt, genetika, szervátültetés

2014-09-14 18:49:44

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop