Hirdetés

Miért halt ki a neandervölgyi ember?

Az emberiség történetének egyik legrégibb rejtélye, hogy miért halt ki a neandervölgyi ember mely több százezer éven át élt Európa nagy részén, mielőtt 45 ezer éve megjelentek az első modern emberek, majd viszonylag rövid idő múlva a neandervölgyiek eltűntek.

neandervölgyi ember, modern ember, tűz |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Számítógépes modellezéssel a Bostoni Egyetem kutatói az Amerikai Régészeti Társaság éves tanácskozásán San Franciscóban mutatták be eredményeiket.

A tűz használata következtében a modern ember népessége növekedett, a neandervölgyié csökkent, majd kihalt - mutatták ki. A tűz használata jelentős előnyt teremtett a modern ember számára és fontos tényező lehetett abban, hogy kihalt a neandervölgyi népesség, vagy keveredett a modern emberével.

Ennek pontos oka régóta viták középpontjában áll. Néhányan feltételezik, hogy a neandervölgyiek egyre nehezebben jutottak táplálékhoz, mert kis csoportokban éltek, és csak helyben kereskedtek. Más tudósok még azt is felvetették, hogy a modern ember megette a neandervölgyieket.

A kutatók szerint a neandervölgyiek és a modern emberek között az egyik nagy különbség az, hogy a modern ember tökélyre vitték a tűz használatát. Nemcsak melegedtek, de sütöttek, főztek is, mellyel megölték a baktériumokat, ami biztonságosabbá tette táplálékukat, denaturálták a fehérjéket, így szervezetük több kalóriához juthatott. Ráadásul a neandervölgyieknek több kalóriára volt szükségük, mert testtömeg-indexük átlagosan jóval nagyobb volt. A modern ember kisebb táplálékigénye előnyt jelentett számára az akkori hideg, élelem szempontjából gyér nyugat-európai környezetben. Néhány kövület tanúskodik arról, hogy a neandervölgyiek használták a tüzet, de valószínűleg nem gyakran és nem állandóan.

A neandervölgyiek több tízezer évig éltek két délnyugat-franciaországi lelőhely, Roc de Marsal és Pech de l'Aze IV térségében is, ahol több tízezer kőeszközt és állati csontot találtak, de nincs jele a tűz használatának. A neandervölgyiek enélkül is boldogultak egy ideig.

A kutatók számítógépes modelleket használtak, hogy megértsék a tűz hatásait a neandervölgyiek illetve a modern ember életére. A szimulációkkal felbecsülték, miként változott a modern ember és a neandervölgyi ember népessége, amikor a modern emberek gyakrabban kezdték használni a tüzet, mint a neandervölgyiek, és amikor a két csoport egyformán használta a tüzet. Megvizsgálták a mindkét csoport számára fő táplálékul szolgáló rénszarvasállomány változását is.

A kapott adatok szerint minél gyakrabban használta a modern ember a tüzet, annál inkább növekedett a népessége. Emiatt viszont csökkent a neandervölgyiek számára elérhető rénszarvasok száma. Idővel a modern ember a forrásokat illetően egyszerűen lekörözte a neandervölgyieket, ez okozta eltűnésüket.

Még sok minden ismeretlen, nem lehet határozott végkövetkeztetéseket levonni a kihalás okairól. A tudósok abban sem értenek egyet, pontosan mit is evett a neandervölgyi ember. Növényevő volt vagy túlságosan is húsevő (esetleg kannibál) lehetett?

neandervölgyi ember, modern ember, tűz

2015-04-21 21:52:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop