Hirdetés

Olvasztótégely Amerika

Az eddig véltnél sokkal összetettebb az amerikaiak genetikai profilja, amelyben bizonyos afrikai és európai népek, mint a nigériai jorubák és a spanyolországi baszkok "ujjlenyomatai" is megtalálhatók - tárták fel brit kutatók Dél- és Észak-Amerika lakosságának eredetét kutatva.

genetika, népcsoport, DNS, bevándorlás, Amerika |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Cristian Capelli, az Oxfordi Egyetem professzora és kutatócsoportja Amerika, Európa és Afrika 64 különböző népcsoportjának több mint négyezer tagjától vett DNS-mintákat elemzett.

A kutatócsoport összehasonlította az afrikai és európai népek és az amerikaiak DNS-mintáit,

mivel az elmúlt évszázadokban leginkább Afrikából és Európából történt a bevándorlás az amerikai földrészre.

A Dél-Amerikában lévő kilenc spanyol ajkú állam lakóinak európai őse Spanyolországból érkezett, azonban most először tárták fel azt, hogy a baszkok is jelentős genetikai ujjlenyomatot hagytak: hat spanyol ajkú lakosból ötnél mutattak ki baszk eredetet is.

A 16. és 17. századi spanyol bevándorlók között jelentős számú baszk volt, különösen Mexikóban, Kubában, Chilében, Peruban és Kolumbia lakossága körében bukkantak ennek nyomaira - derül ki a Nature Communications tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból.

Az afrikai eredetű gének többsége a fekete kontinens egyik legnagyobb népcsoportjának, a nyugat-afrikai jorubák őseitől származik. Arányuk változatos, a mexikói maja őslakosoknál nem találtak ilyen eredetre, míg Barbadoson a lakosság 87 százalékánál találtak ilyen eredetű géneket, miután a legtöbb afrikai rabszolga ebből a térségből érkezett. A rabszolgák egyharmada a 17. században a spanyol uralom alatti területekre mai Szenegálból és Gambiából érkezett.

A szakemberek jelentős mértékű dél-olaszországi és szicíliai eredetet tártak fel Kolumbia és Puerto Rico lakossága körében, ami alátámasztja a 19. század végi, 20. századi olaszországi bevándorlás ismert történetét.

Az Egyesült Államokban élő afro-amerikaiak egyik csoportja francia eredetű, ami jól tükrözi a francia bevándorlást az Egyesült Államok déli gyarmati területeire.

Az amerikai lakosság genetikai őseinek feltárása létfontosságú a betegségek megértésében és a megfelelő gyógyszerek kifejlesztésében.

University of Oxford

genetika, népcsoport, DNS, bevándorlás, Amerika

2015-03-25 15:46:38

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop