Hirdetés

Visszavonta a Nature a STAP-sejtek kutatásáról szóló japán-amerikai tanulmányt

Kritikus hibákra hivatkozva visszavonta a világ egyik legbefolyásosabb tudományos folyóirata, a Nature azt két tanulmányt, amelyekben japán és amerikai kutatók embrióéhoz hasonló őssejt előállításáról adtak hírt.

japán őssejtkutató, Japán, őssejt |

MTI Hírek11

"Számos kritikus hibát találtak cikkünkben és az azt kísérő levelünkben. Elnézést kérünk a hibákért. Ezek a többszörös hibák csorbítják az egész tanulmány hitelességét, és kétséget kizáróan nem állíthatjuk azt, hogy a STAP-sejtek valóban léteznek" - írta a brit tudományos hetilap szerdán megjelenő számában Obokata Haruko, a japán Riken Fejlődésbiológiai Központ kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

"Jelenleg is folyó laboratóriumi kísérletek vizsgálják ezt a különös jelenséget, de a felfedett hibák kiterjedt természete miatt helyesnek tartottuk visszavonni mindkét cikkünket" - tette hozzá a japán kutató.

A Nature és a Science című folyóiratokban januárban japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztettek ki az embrióéhoz hasonló őssejt előállítására. A kísérletben újszülött egerek vérének sejtjeit külső "stressznek" (savasabb kémhatású környezetnek) tették ki és azok pluripotens sejtekké váltak. A ilyen eljárással keletkezett őssejtet a módszer (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) nyomán STAP-sejtnek nevezik. Az új eljárás a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását - írták tanulmányukban.

Hamarosan kétségek merültek fel a tanulmány hitelességét illetően és a Riken központ vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy hamisak a tanulmány egyes részei és a valótlan adatokért a kutatás vezető szerzőjét, Obokata Harukót terheli a felelősség. Az intézet szerint a tanulmányban feltüntetett két felvételsorozatot a DNS-töredékekről vagy manipulálta, vagy meghamisította Obokata azzal a céllal, hogy javítsák az eredmények bemutatását.

Obokata Haruko június elején belegyezett abba, hogy visszavonja érintett tanulmányát. A 30 éves kutatónő elismerte, hogy a tanulmányában szereplő képeken változtatott, ám ragaszkodik ahhoz, hogy az állatkísérletekben sikeresen előállítottak STAP-sejteket több mint 200 alkalommal.

A Riken intézet a múlt héten bejelentette, hogy szigorú ellenőrzés mellett megismétlik a kutatásokat. Szerdán közölték, hogy Obokata Haruko szeptemberben kezdi el a kísérletsorozat megismétlését, amelyet november végéig fog folytatni. A japán kutató kísérletei különállóak lesznek azoktól a tesztektől, amelyeket áprilisban már elkezdtek a Riken központban, hogy bizonyítsák, előállíthatók a STAP-sejtek.

japán őssejtkutató, Japán, őssejt

2014-07-02 23:29:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop