Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Geriátria »

Az ember és öregedése

A ma embere méltán teszi fel a kérdést: lehetséges-e öregség nélkül megöregedni, majd csendben, békén elszunnyadni?

A kütyük fiatalítanak

Az új technológiák fokozott szellemi követelmények elé állítják az embert, ami élesebbé teszi az idősebb emberek agyát az előző nemzedékekhez képest - derítették ki osztrák kutatók, akik úgy vélik, az 50 évesek az új 42 éves nemzedék. Az 50 év fölöttiek kognitív funkcióik vizsgálatakor egyre jobb eredményeket érnek el, és a szakemberek ezt a számítógépek és a mobiltelefonok használatából fakadó növekvő ingereknek tulajdonítják.


Hány éves Ön valójában?

Már fiatalon jelentős eltérések lehetnek egy korosztály tagjainak biológiai életkora között - derült ki egy új tanulmányból, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közöltek.


Lelassítható az idősek mentális hanyatlása

A demencia által veszélyeztetett idős emberek egészséges étrenddel, mozgással és agytornával képesek lelassítani kognitív képességeik hanyatlását, különösen a gondolkodási folyamatok irányításának és szervezésének képességét - állapították meg svéd és finn kutatók.


Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év feletti embereknek különösen oda kell figyelniük, mit esznek. Ebben a korban előfordulhat, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik megfelelően.


Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek - derült ki egy friss brit tanulmányból.


1 | |

Horvát lap: Válságot okozhat a lakosság elöregedése Horvátországban

Megfelelő népesedési és bevándorlási politika nélkül Horvátországot súlyos társadalmi és gazdasági problémák fenyegetik - írta a Vecernji List című horvát napilap pénteken.


KSH: kevéssel többen születtek és sokkal többen haltak meg tavaly, mint tavalyelőtt

Többen születtek, de még többen haltak meg 2015-ben, mint tavalyelőtt - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-t.


Két hónappal 113. születésnapja előtt meghalt a legidősebb férfi

Kevesebb mint két hónappal 113. születésnapja előtt meghalt a japán Koide Jaszutaru, akit a földkerekség legidősebb férfijaként tartott számon a Guinness Világrekordok.


Nagy-Britanniában gondoskodnak a legjobban az életük végéhez közeledőkről

Nagy-Britanniában gondoskodnak a világon a legjobban azokról, akik életük végéhez közelednek - ez derül ki az egyik vezető londoni elemző cég kedden megjelent átfogó felméréséből. Magyarország a vizsgált 80 ország rangsorának középmezőnyébe került.


Több mint hatvanezer százéves él Japánban

A "százévesek klubja" évről évre bővül Japánban: idén már több mint hatvanezer százéves vagy annál idősebb ember él az országban.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^