Hirdetés

A hospice ellátás Magyarországon

A hospice ellátás ingyenes Magyarországon, négy formája vehető igénybe, segítségével pedig a beteg akár saját otthonában búcsúzhat el szeretteitől - hívja fel a figyelmet Dr. Hegedűs Katalin docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese. A szakember szerint méltósággal meghalni nem egyedül, a külvilágtól elszigetelődve, hanem szeretteink, vagy erre szakosodott gondozó jelenlétében lehet.

hospice, halál, végstádium, otthoni ellátás |

InforMed Hírek12   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


Intézményi vagy otthoni hospice ellátásba azok az előrehaladott stádiumú, elsősorban daganatos betegek kerülhetnek, akiknek a várható túlélési idejük előreláthatóan nem haladja meg az egy évet. Az ellátás során elengedhetetlen a hatékony fájdalomcsillapítás, ám a feladat ennél jóval összetettebb - fogalmaz Dr. Hegedűs Katalin. Az orvos (belgyógyász, háziorvos, onkológus, aneszteziológus) mellett szakápoló, pszichológus, mentálhigiénés szakember, gyógytornász, fizioterapeuta, pap, szociális munkás, dietetikus és speciálisan képzett önkéntes dolgozik együtt a végstádiumú betegek életminőségének fenntartásán.

A hospice ellátás formái különbözőek lehetnek: a kórházak, szociális és egyházi intézmények hospice osztályain szakképzett gárda felügyeli a betegeket, ám a túltelítettség miatt ide nem könnyű bekerülni, hosszú a várólista.

A háziorvos által felírt otthoni ellátást azonban jóval többen vehetnék igénybe, mint ahányan jelenleg választják - emeli ki Dr. Hegedűs Katalin. Fontos tudni azonban, hogy az ebben résztvevő szakemberek elsősorban a fájdalomcsillapításban, sebkötözésben, táplálásban és a veszteség feldolgozásában nyújtanak segítséget a beteg és családtagjai részére. Az otthonápolás tehát nem jelent megoldást minden betegnél, hiszen nem tud 24 órás felügyeletet biztosítani. Erre az önkormányzatoknál kérhető szociális gondozó segítsége.

Szintén választható az úgynevezett palliatív szakrendelés, amivel a kórházi benntartózkodás idejét lehet csökkenteni. A szakrendelésen biztosítják a beteg megfelelő fájdalomcsillapításának beállítását, pszichés támogatást nyújtanak, de tájékoztatnak az otthoni és intézményi ellátás lehetőségeiről is. A kórházi osztályoknak, szakorvosoknak pedig a klinikai szakemberekből álló palliatív konzultációs mobil team nyújt szakmai segítséget a betegek ellátásában, főképp a megfelelő fájdalomcsillapítás kiválasztásában.

A hospice ellátás valamennyi formája ingyenes - hangsúlyozza Dr. Hegedűs Katalin. Magyarországon 14 felnőtt és 2 gyerek fekvőbeteg intézményi részleg, 64 otthoni ellátást végző csoport, 4 mobil team és 3 palliatív járóbeteg-rendelés végez hospice tevékenységet.

A Semmelweis Egyetemen tíz éve oktatnak tanatológiát és palliatív ellátási ismereteket, ami a szakmai háttér megerősítése mellett a megfelelő orvosi kommunikáció elsajátításában is segít. A haldoklók szenvedéseinek enyhítését célzó kurzus népszerű a hallgatók körében, hiszen később az ő feladatuk lesz kimondani egy betegről, hogy végstádiumban van, ennek kritériumait ezért mindenképp el kell sajátítani - mondja Dr. Hegedűs Katalin.

A Hospice Világnap idei jelszava: „A palliatív ellátás teljes lefedettségéért. Ki gondoz? Mi igen!” A világnap kapcsán októberben és novemberben számos helyszínen szerveznek hospice ellátással kapcsolatos képzéseket és jótékonysági rendezvényeket.

Minden év októberének második szombatján tartják a Hospice Ellátás Világnapját, idén október 11-én.

hospice, halál, végstádium, otthoni ellátás

2014-10-09 21:03:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop