Hirdetés

A kütyük fiatalítanak

Az új technológiák fokozott szellemi követelmények elé állítják az embert, ami élesebbé teszi az idősebb emberek agyát az előző nemzedékekhez képest - derítették ki osztrák kutatók, akik úgy vélik, az 50 évesek az új 42 éves nemzedék. Az 50 év fölöttiek kognitív funkcióik vizsgálatakor egyre jobb eredményeket érnek el, és a szakemberek ezt a számítógépek és a mobiltelefonok használatából fakadó növekvő ingereknek tulajdonítják.

új technológiák, szellemi követelmény, idősebb ember, agy |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Korábban a szakemberek aggódtak amiatt, hogy az új technológiák elbutítanák az embereket, ténylegesen azonban okosabbak lesznek az egyre bonyolultabb eszközök által megkövetelt jártasság miatt.

Egy átlagembernek manapság emlékezni kell legalább 10 jelszóra, hogy naponta hozzáférjen számítógépekhez, megnyissa levelezését, interneten bankoljon, számlákat egyenlítsen ki vagy hozzáférjen közösségi oldalakhoz. A programokban gyakran találkozik számos utasítással és különféle opciókkal, amelyek egyre több döntéshozatalra késztetik.

Az 50 év fölöttiek körében végzett angol nyelvű tesztekből kiderült, hogy a mostani eredmények ugyanolyanok vagy jobbak, mint a hat évvel ezelőtt tesztelteké, akik akkor 8 évvel voltak fiatalabbak.

Az osztrák kutatók áttekintették a 2006-ban és 2012-ben a német lakosság körében végzett felméréseket, amelyekkel mérték az agy feldolgozó képességének gyorsaságát, a testi edzettséget és a szellemi egészséget.

Az érintettek egészsége romlott a hat éves időszak alatt, kognitív (megismerési) teszt eredményeik jelentősen növekedtek, holott ezek a funkciók általában a kor előrehaladásával elkezdenek csökkeni.

"Úgy gondoljuk, hogy ezeket az eltérő eredményeket a változó életmóddal lehet megmagyarázni. Az élet a megismerést, megértést tekintve egyre többet követel, az idősebb emberek is egy szélesebb körben használják a kommunikációs, információs technológiai eszközöket, és az emberek hosszabb ideig dolgoznak intellektuálisan nagy követelményeket támasztó munkakörökben. Ugyanakkor a fizikai aktivitás csökkenését és az elhízás növekedését tapasztaljuk" - magyarázta Nadia Steiber, az IIASA világnépesség programjának kutatója.

A kutatások megerősítették a Flynn-effektust, az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok világszerte tapasztalt folyamatos emelkedését nemzedékről nemzedékre. De ezeket a változásokat csak részben lehet magyarázni az oktatás magasabb szintjével.

A kutatás a PLOS One és az Intelligence tudományos folyóiratokban látott napvilágot.

The Telegraph

új technológiák, szellemi követelmény, idősebb ember, agy

2015-09-02 21:50:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop