Hirdetés

A nők idősödése

A XX. század kétségtelenül a technikai civilizálódás, a társadalmi liberalizálódás és demokratizálódás, valamint a nők egyenjogúvá válásának évszázada.

öregedés, nők |

Ne féljünk az öregedéstől!   SubRosa Kiadó | Iván, L.

Korábban a nőkre jellemző volt, hogy hosszabban éltek, több problémás és tartós betegséggel, társtalanabbul, de valamelyest önellátásra képesebb állapotban, mint a férfiak. Az is ismert, hogy a korban előrehaladva mind több a nők száma a népességen belül.

A XXI. század lehetőségei a nők életkilátásaiban a következők: a javuló orvosi ellátás, a mindinkább tudatosuló táplálkozási és testedzési reformszokások, a javuló életfeltételek és a korszerű nevelés.

A nők idősödése több tényező együttesétől függően alakul, ezek között a legfontosabb a családi előzmény és az életstílus. Az örökletes alkati adottságok feltétlenül jelentősek, azonban több kutató szerint ezeknek kb. 60-65 éves korig van közvetlen befolyásuk a női öregedésre mint "gén vezérelte életprogramra". Azt követően már a személyes életstílus és körülmények kombinációja alakítja az egyén életét, különösen a fiatalabb életszakasz "megalapozása" révén.

Ez egyébként reményt keltő és biztató lehetőség is a XXI. századra "beérő" idősek számára. A szülői életvezetés és szemlélet, a pedagógus nevelő-oktató tevékenysége, a barátok és ismerősök példája, az ismeretterjesztés hatékonysága, a médiumok befolyása és az anyagi-gazdasági-kulturális életkörnyezet feltételei mind meghatározó jelentőségűek.

A mai fiatalabbak felé a szív-érrendszeri betegségek és kockázatok megelőzésének tanácsai áramlanak, melyek egyszerű programja a következő: testedzés, kiegyensúlyozott és mértékletes, korszerű táplálkozás, kellő mennyiségű rost bevitele a táplálékkal, a dohányzás mellőzése és az alkoholos italok kontrolja, elegendő tejtermék és víz fogyasztása, napi száj- és foghigiéné, alapos rágás étkezéskor, és végül a direkt napozástól való tartózkodás. Ezeknek a szabályoknak kiegészítését a személyiség egyéni magatartása "tanulással" biztosítja, stressz-szabályozással, konfliktuskezelés és pozitív jövőre irányultsággal. Ebben nagy szerepet játszik az "érett önismeret", melyhez napi apró gyakorlatokkal is eljuthatunk",vágyaink-képességeink-lehetőségeink" mérlegelésével.

Mindezzel néhány öregedési probléma megelőzhető, mérsékelhető, vagy éppen javítható, mint például szív- és érrendszeri zavarok, emésztési problémák, csontritkulások, daganatos megbetegedések, fogínysorvadások és bizonyos fogbetegségek, kötőszöveti zsugorodással járó kellemetlen ráncképződés, depressziók, létszorongások, bizonyos anyagcsere- és hormonzavarok.

Az életminőségben a hosszabbéletűség érdekes módon a tartósan csökkentett kalóriabevitellel, megfelelő tápanyag-összetétellel, a fokozott testi-szellemi igénybevétellel, és bizakodó életszemlélettel jellemezhető hangulati-érzelmi élettel biztosítható leginkább.

Az idősödés során a nők számos jellemző változáson mennek keresztül.Testi erejük gyöngül, tüdőkapacitásuk csökken, csontállományuk megfogyatkozik és ruganyosságuk fokozatosan mérséklődik. Mindez elhanyagolható akkor, ha egyébként a nő a maga női szerepeiben és testi-lelki egyensúlyában harmonikusan megmarad. Ebben az esetben szellemileg, szexuálisan, produktivitásában jó minőségű életet élhet.

A felkészülést az időskorra minél korábbi életszakaszban érdemes megkezdeni:

- eldobni a cigarettát, lecsökkenteni az alkoholos italokat, elhagyni néhány életviteli rossz szokást, mint például az éjszakázást, a magatartásbeli rossz tulajdonságokat, a mindent rossznak és megoldhatatlannak látó szemléletet, a napi hajszoltságot, mely abból is származik, hogy időben elúszunk, hogy a dolgok közötti fontossági sorrendet nem tudjuk kialakítani, hogy ötletszerűen és nem tervszerűen élünk, hogy végletes érzelmi hatások alá kerülünk és feszültségeinket, hiányérzeteinket nem természetes, hanem gyors, mesterséges módon kívánjuk kezelni, hogy fáradtságunkban nem tudunk kicsit kivárni a döntésekkel, és adott esetben a "mindent vagy semmit" jellegű magatartással reagálunk a konfliktusokra.

Rosszul választhatjuk meg a feloldás és enyhítés módszereit, így alkoholba, kábítószerbe, pótcselekvésekbe menekülünk vagy agressziókba kényszerülünk, és nemegyszer "kapkodjuk" a nyugtatót, élénkítőt, fogyasztót, altatót és a számtalan "innen-onnan hallott" megváltó ajánlást.

A számbavétel egyben az önismeret gyakorlását is jelenti. Beletartozik napi gyakorlati életstílusunk is, hogy mennyit alszunk, mettől-meddig, hogyan ébredünk és tornázunk-e, edzünk-e, rágyújtunk-e éhgyomorra cigarettánkra, mit és hogyan étkezünk reggelire, ötletszerűen, kapkodva vágunk-e neki napi tevékenységünknek, összekuszált gondolatainkkal, mikor, hol, mit és mennyit ebédelünk, gyalog megyünk-e vagy járművel, vagy bevágjuk magunkat a kocsiba, szívjuk az előttünk kipufogó autósor mérgeit, mintsem hogy gyalogolnánk vagy kerékpároznánk?

Szabad óráinkban rendszeresen feloldjuk-e napi és életgondjainkat, beszélgetünk-e meghitt baráti körben, van-e baráti kapcsolatunk, és csak azt a tévéprogramot kapcsoljuk-e be, melyet előtte a műsorból kiválasztottunk, közben még nassolgatunk is. Vacsorára megtömjük-e magunkat vagy tudatosan étkezünk, kiválasztva az ízes, de nem megterhelő és persze anyagilag is elérhető élelmiszereket, beszélgetünk-e egyáltalán kötetlen és indulatmérsékelt módon dolgainkról, élményeinkről, problémáinkról, terveinkről, ötleteinkről, véleményeinkről?

Minden ismertetés ellenére kifekszünk-e a déli napra és rákvörösre égettetjük-e bőrünket, számolva a bőrrák veszélyével, vagy lombárnyékban légfürdőzünk-e, inkább kora délelőtt vagy késő délután? És szánunk-e időt meghitt emberi kapcsolatok ápolására, őszinte érdeklődésre a másik iránt?

Mindmegannyi kérdés és kiragadott gondolat az esélyek és kockázatok rengetegéből, az öregedés tengernyi problémájából, a női élet sokféle megoldatlanságából.

A genetikailag meghatározott alkati adottságok sem végzetszerűek, mivel a korai életszakaszban kialakuló és egy életen át fejlődőképes életmódnak jelentős befolyása van az öregedésre. A génvezérelt életműködések egyébként 60-65 éves korig érvényesülnek közvetlenül, ezután az életstílus és életmód alakítja a folyamatokat és az öregedés minőségét, ütemét, tartamát, valamint az egyén önállóságát, hangulatát, aktivitását.

Ezért is fontos az időbeni felkészülés az öregedés kihívásaival szemben, indokolt és lehetséges a folyamatos életmód-alakítás, az önismeret gyakorlása, valamint a tudományosan megalapozott "optimális öregedési programok" szervezése. Ezekre ezért is szükség van, mert a szülőktől elsajátítható életstílus minták kevésbé alkalmasak a változó és nemzedékváltó szociokulturális korszakok öregedéskockázatainak kivédéséhez, feltétlenül kiegészítésre szorulnak újabb tanulási programok révén.

Az egészséges öregedés tíz pontja

Bármely életkorban hasznos tanácsként ajánlhatom a nők számára az egészséges öregedés tíz pontját:

  1. Ne dohányozzon.
  2. Ne napozzon délelőtt 10 és délután 5 óra között, és amennyiben napon tartózkodik, használjon fényvédő testkrémet.
  3. Változtasson az étkezési szokásán (amennyiben nem így étkezik) és egyre több gyümölcsöt, salátát, tejtermékeket és magvakat (gabona, szezám, szója, kukorica, napraforgó, tökmag stb. fogyasszon).
  4. Kellő mennyiségű kalcium-bevitelről gondoskodjon szervezete számára, napi 1 és másfél gramm között.
  5. Legalább hetente háromszor másfél óra erőteljes testgyakorlást végezzen rendszeres programként (torna, úszás, futás).
  6. Az általánosan ajánlott "ideális testsúlyt" 10%-nál többel lehetőleg ne haladja túl.
  7. Naponta legalább 6-8 pohár vizet fogyasszon el.
  8. Minden héten legalább egyszer gondolja át, hogyan tudott megküzdeni gondjaival és próbáljon megbékélni magával és a világgal, még ha sok is a gond és a nehézség (ha hívő, meditáljon, végezzen lelkiismeret-vizsgálatot).
  9. Kerülje az alkoholt, kábítószereket, ajzó- vagy nyugtatószereket, szenvedély-pótcselekvéseket, bosszúságokat.
  10. Legyen érdeklődő családja, rokonsága, barátai, ismerősei és a világ eseményei iránt, bizakodóan, tervezően, újrakezdően.
öregedés, nők

2007-11-20 10:23:56

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop