Hirdetés

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza…

Hét európai országra kiterjedő felmérés alapján tízből hét ember gondolja úgy, életünk végén az utolsó hetek, hónapok minősége fontosabb, minthogy milyen hosszan élhetünk még. A kutatás szerint a fájdalom nélkül lezárható életre vágynak a legtöbben.

időskor, halál, életminőség, fájdalom |

InforMed Hírek9   InforMed | ELTE, TáTK

Több mint kilencezer személyt kérdeztek meg az élet lezárására, súlyos betegségekre és barátok, családtagok ápolására vonatkozó attitűdöt vizsgáló felmérés során. A német, angol, holland, belga, portugál, spanyol és olasz állampolgárok részvételével készült kutatást a brit King’s College szakértői végezték az Európai Unió támogatásával.

Az eredmények szerint a válaszadók 71 százaléka minden másnál fontosabbnak tartja az élet minőségét az utolsó hónapokban. A megkérdezettek 4 százaléka véli úgy, hogy arra kell törekedni, hogy a szeretett személy minél tovább élhessen, míg 25 százalék gondolja úgy, hogy a hátra lévő idő hossza és annak minősége egyformán fontos a búcsú előtt. A kutatás szerint a vizsgált európai országokban élők a fájdalomtól tartanak leginkább, de sokan félnek attól, hogy életük végén esetleg terhet jelentenek majd másoknak.

A kutatás eredményeit a kilenc európai és afrikai ország szakértőiből álló, a King’s College vezette PRISMA konzorcium mutatta be Brüsszelben. Ennek során a palliatív ellátás szakértői hangsúlyozták, bár az emberek egyéni igényei eltérnek, egyértelmű, hogy olyan egészségpolitikára és egészségügyi ellátásra van szükség, amely biztosítani tudja a megfelelő életminőséget a haldoklóknak.
időskor, halál, életminőség, fájdalom

2011-03-28 14:18:19

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop